Weather Icon
Γαλλία , Λιβύη , Τουρκία 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και η συμμαχία με τη Γαλλία

Ο διπλωματικός μαραθώνιος για το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και η συμμαχία με τη Γαλλία

Η κυβέρνηση συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο για να προωθήσει τις θέσεις της κατά του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ.

Η δρομολόγηση της αναβάθμισης της στρατιωτικής συμμαχίας με τη Γαλλία αποκτά προτεραιότητα για την Ελλάδα μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας μετέβη στη Γενεύη όπου το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενόψει και της επικείμενης ανάρτησης των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, τόνισε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ουσιαστικά έχουν παρουσιαστεί ήδη από τις δύο επιστολές που εστάλησαν προ καιρού και αυτά ουσιαστικά κραδαίνει ο Νίκος Δένδιας ως προς την ακυρότητα του τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά και ως προς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ότι αφορά την πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

Γαλλική δέσμευση

Πάντως ισχυρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων έστειλε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία είχε επαφές σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα τόσο με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κα Παρλί μίλησε για «αποφασιστική δέσμευση» της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Συνέδεσε μάλιστα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία μαζί με άλλες χώρες θέλησε να παρίσταται εγγύς αυτών των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για να δείξει την προσκόλλησή της στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και την ελευθερία πλεύσης και να δείξουμε και μία παρουσία, που θα είναι αποτρεπτική παρουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Παρλί πριν από την επίσκεψή της στην Αθήνα είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία ενώ αναμένεται να μεταβεί και στην Αίγυπτο.

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ως τις αρχές Ιουνίου

Η δραστηριότητα αυτή εκ μέρους της Γαλλίας συνδέεται με την πρόθεσή της να ενταχθεί στα τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως βασικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τις συνομιλίες που είχε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόσο με το Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η διαμόρφωση της συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας που αποφάσισαν να προωθήσουν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Μακρόν.Ουσιαστικά τώρα διαμορφώνονται οι κύριοι άξονες αυτής της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συμφωνίας η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ναυτική και αεροπορική παρουσία στη Μεσόγειο

Οι βασικοί άξονες αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνουν πέραν των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, τη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γαλλία όπως η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών τύπου «Belh@rra», η τεχνική υποστήριξη των Α/Φ Μιράζ και των Ε/Π ΝΗ-90.

Μάλιστα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θυμίζοντας την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων.

Υπενθύμισε δε, την πρόσφατη άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία διεξήχθη από τις 27 Γενάρη έως τις 8 Φλεβάρη στο Αιγαίο, με συμμετοχή γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τις φρεγάτες «Σπέτσαι» και «Ψαρά», στην αεροναυτική δύναμη συνοδείας με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

«Η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί και, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου της Δημοκρατίας, η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά της η κα Παρλί.

Επιπρόσθετα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα «θα επεκταθεί και στον εναέριο χώρο» και επιβεβαίωσε την παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2020».

Ευρωπαϊκά ανταλλάγματα και ο ρόλος της  Ιταλίας

Πάντως μέσα στα ανταλλάγματα που επιθυμεί η Γαλλία για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν της πώλησης πολεμικού υλικού είναι η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε αποστολές στην Αφρική όπου η Γαλλία έχει τα δικά της συμφέροντα.

Πάντως η κα Παρλί έβαλε στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου και την Ιταλία ως έναν πιθανό σύμμαχο με ενεργό ρόλο κατά των τουρκικών ενεργειών όπως πιθανές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου που δεν είναι τουρκικές.

Τι λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για τα ΜΟΕ

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για τα ΜΟΕ, οι συζητήσεις για τα οποία ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα (21 Φλεβάρη).

Ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι υπήρξε συμφωνία για κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (είχαν ανακοινωθεί άλλωστε κάποιοι άξονες όχι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας).Ωστόσο αυτό που καθιστά σαφές με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είναι πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Κατά τη συνάντησή των δύο αντιπροσωπειών στην Αθήνα στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, η πολιτική ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώνει ότι δεν έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα για εξομάλυνση της κατάστασης καθώς η συζήτηση περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων –και όχι σε κάποιο βαθμό συμφωνίας- για τη συνεργασία στις θαλάσσιες και εναέριες δραστηριότητες.

Πάντως το ραντεβού των δύο υπουργείων Άμυνας σε επίπεδο αντιπροσωπειών για την περαιτέρω συζήτηση για τα ΜΟΕ, ανανεώθηκε για το επόμενο διάστημα στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube