Weather Icon

Ο Δένδιας μίλησε για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων – Τι είπε για Τουρκία και ΑΟΖ

Ο Δένδιας μίλησε για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων – Τι είπε για Τουρκία και ΑΟΖ

Ο Νίκος Δένδιας είπε, το βράδυ της Πέμπτης (06/02), ότι «στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, μπορούμε και μόνοι μας» και πρόσθεσε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις αναθερμαίνονται.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε, το βράδυ της Πέμπτης (06/02), για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και, μάλιστα, προανήγγειλε «τα καινούργια στοιχεία της αναθέρμανσης». Επίσης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αλλά στην ΑΟΖ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών -σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- υποστήριξε πως το ιστορικό βάθος και η κοινότητα στοιχείων, το ομόδοξο, θα λειτουργήσει σε μέσο χρόνο. Ο ίδιος, βέβαια, σημείωσε ότι χρειάζονται «αμοιβαίες προσπάθειες».

Ο Νίκος Δένδιας είπε πως ο πλους «Oruç Reis» πως δεν δημιούργησε επεισόδιο και δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους, λέγοντας:

«Εγώ έχω ορκιστεί να φυλλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση».

«Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία μπορούμε και μόνοι μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ως συνεπακόλουθο της αλλαγής του Δικαίου της Θάλασσας.

«Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω. (…) Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως «θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη Τουρκία, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε μια χώρα που επιδιώκει την τουρκική απομόνωση, την τουρκική συμμετοχή επιδιώκουμε, αλλά όχι υπό όρους ηγεμονίας της Τουρκίας».

Έστειλε το δικό του μήνυμα, σημειώνοντας πως αν κάποιο σημείο του βαθέος κράτους της Τουρκίας σκέφτεται τη μετατροπή της Ελλάδας σε «νησί μέσα σε μια τουρκική λίμνη», να το ξεχάσει.

Ως προς το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως ευελπιστεί ότι η γειτονική χώρα δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας».

«Παράλογο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης»

Σχετικά με το μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε πως ακόμα και η κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά την υπογραφή, ζήτησε να μας στείλει επιτροπή να συνεννοηθούμε μήπως προσφύγουμε στη Χάγη ακόμα και γι’ αυτά τα μνημόνια. Δηλαδή, ούτε αυτοί δεν τολμούν να ισχυριστούν ότι αυτά είναι έγκυρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε «παράλογο» και είπε:

«Είναι τόσο παράλογο αυτό το πράγμα, το βλέπεις στον χάρτη».

Απέφυγε, εντούτοις, να προβλέψει τι θα γίνει στη Λιβύη μολονότι υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν το 90% των εδαφών της Λιβύης και εάν επικρατήσει η νομιμότητα σύμφωνα με το πρότυπο της Ε.Ε. και της Δύσης, τότε αυτά τα μνημόνια θα ακυρωθούν».

Εξετάζει, δε, θετικά την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παρευρεθεί σε ένα forum στην Αττάλεια, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το κλίμα πρέπει να είναι τέτοιο που να του επιτρέψει να πάει, καθώς «η χώρα δεν μπορεί να φέρεται ότι σύρεται υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών ή τετελεσμένων γεγονότων».

«Το Κυπριακό δεν είναι εύκολο να λυθεί»

Ως προς το Κυπριακό, ο Δένδιας το χαρακτήρισε «δύσκολο» αναφορικά με την επίλυσή του, αλλά τόνισε πως η εισβολή του 1974 «δεν έχει ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από την Ελλάδα».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- πως ενδεχόμενη λύση του ζητήματος θα λειτουργούσε ευεργετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κοντά σε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε πως η Αθήνα είναι κοντά σε συμφωνία με τη Ρώμη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και σχετικά με τον αγωγό EastMed τόνισε:

«Από την ιταλική πλευρά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν αφορούν την αποδοχή ή μη του έργου και της λογικής του, αλλά κυρίως το σημείο κατάληξής του στην Ιταλία».

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως «ο Πρόεδρος Τραμπ όχι απλώς δεν πίεσε την Ελλάδα, επέδειξε απόλυτη κατανόηση στις τοποθετήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στις ελληνικές θέσεις».

Πηγή www.sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube