Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ακιντζί είπε αλήθειες, αποκάλυψε τον τουρκικό επεκτατισμό και προκάλεσε τις άγριες αντιδράσεις της Τουρκίας – Η δικαίωση της Κύπρου

Ο Ακιντζί είπε αλήθειες, αποκάλυψε τον τουρκικό επεκτατισμό και προκάλεσε τις άγριες αντιδράσεις της Τουρκίας – Η δικαίωση της Κύπρου

Η αντίδραση της Άγκυρας στις τελευταίες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα η Λευκωσία εδώ και χρόνια υποστηρίζει για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Η ανάγνωση που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης των τελευταίων δηλώσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ακιντζί, είναι πως «επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν πρέπει να έχει οποιονδήποτε ρόλο». 

Από την Άγκυρα μέχρι τα κατεχόμενα, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν κατά του Μουσταφά Ακιντζί, γιατί καταφέρθηκε εναντίον του ενδεχόμενου προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Η όλη αντίδραση, πρωτίστως από πλευράς Τουρκίας, δείχνει γιατί η Άγκυρα επιμένει να θέλει μέσα από τη λύση του Κυπριακού να διατηρεί τα εγγυητικά και επεμβατικά της δικαιώματα. Δείχνει επίσης ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι μια λύση στο Κυπριακό στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Αντίθετα, οι αντιδράσεις της Τουρκίας, κατά κύριο λόγο, δείχνουν πως αυτό που επιδιώκεται να επιτευχθεί στην Κύπρο είναι η προσάρτηση των κατεχομένων. Γιατί εάν κάτι ανάλογο δεν ίσχυε, σίγουρα οι αντιδράσεις της Τουρκίας έναντι του Ακιντζί θα ήταν παντελώς διαφορετικές και κυρίως θα διέψευδαν τα όσα ισχυρίστηκε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε διάψευση αλλά κατηγορήθηκε επειδή χαρακτήρισε ως φρίκη την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. 

Ιδιαίτερα έντονη η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι συνεργάστηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και η θέση της Τουρκίας για την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια είναι καθαρή. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι κάποιες δυτικές χώρες είχαν χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό υλικό την Τουρκία. «Αλλά όχι μόνο εγώ, αλλά και κανένας Τ/Κ δεν φανταζόταν ποτέ ότι ένας πολιτικός στην ‘τδβκ’ θα χρησιμοποιούσε την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό. Και στον ύπνο του να το έβλεπε δεν θα το πίστευε. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό», ανέφερε.

«Διερωτόμαστε εάν αυτό το θέμα ήρθε ποτέ στην επικαιρότητα είτε στην Τουρκία είτε στην ‘τδβκ’. Εμείς λέμε για πολιτική ισότητα των Τ/Κ, εκείνος θίγοντας άλλα ζητήματα προτιμά να επιτεθεί στην Τουρκία. Εμείς περάσαμε πολλά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εγώ με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό δεν συνεργάστηκα ποτέ. Τις επόμενες μέρες θα δώσω και παραδείγματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το Κραν Μοντάνα είδε «πολλά πράγματα αναξιόπιστα» και συμπεριφορές του Μουσταφά Ακιντζί αναξιόπιστες για τις οποίες τον παρακάλεσε ακόμη και ο Πρωθυπουργός να μην τα αποκαλύψει. «Δεν ταιριάζει στον τ/κ λαό ένας τέτοιος αναξιόπιστος πολιτικός», είπε. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτά πρέπει να αξιολογηθούν καλά. «Κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν να εμπλακούμε εμείς στα εσωτερικά της της ‘τδβκ’. Ο τ/κ ‘λαός’ θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε δίπλα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τ/Κ», ανέφερε.

Τι λένε στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις προκάλεσαν στα κατεχόμενα οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι το σενάριο της προσάρτησης των κατεχομένων με την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, είναι φρικτό και σημείωσε πως αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η Γενί Ντουζέν έγραψε ότι οι πρόσφατες «σκληρές δηλώσεις» του ηγέτη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι έχει μπει προ πολλού στην τροχιά της Ένωσης (εννοώντας την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα), καλώντας τον σε παραίτηση, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), σε ανακοίνωση του, ξεκαθαρίζει ότι στόχος των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ούτε η προσάρτηση ούτε η Ένωση, αλλά η επίτευξη ειρήνης που θα τους διασφαλίζει πολιτική ισότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ακιντζί στη Βρετανική εφημερίδα «The Guardian», κατηγόρησε τον Ακιντζί για τακτικισμούς προκειμένου να κερδίσει όφελος ενόψει των «εκλογών». Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική του Ακιντζί να στρέψει την Τουρκία εναντίον του και είπε ότι το να προβάλλει ο Ακιντζί τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την «ΤΔΒΚ» σε νομό της, είναι εντελώς αβάσιμο.

Η Κίπρις Πόστασι σε δημοσίευμα αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και γράφει ότι ο ηγέτης του κόμματος Αναγέννησης (κόμμα των εποίκων -YDP) Ερχάν Αρικλί, σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ακιντζί στη βρετανική εφημερίδα ως παγίδα και κάλεσε όλα τα κόμματα σε προσοχή για να μην πέσουν σε αυτήν.

Συνεχίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι στο Spitfire

Θεατής των ενεργειών του κατοχικού στρατού και πάλι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε στην παρουσία Τούρκων στρατιωτικών στον χώρο του Spitfire. 
Οι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στη νεκρή ζώνη, σε μια περιοχή όπου κυκλοφορούν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι με τα οχήματά τους, και άρχισαν τα έργα επί της πρόσοψης του καφενείου Spitfire. Τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίζονται και πάλι αδύνατα να επιβληθούν στον κατοχικό στρατό. 

Τα όποια διαβήματα έγιναν την περασμένη εβδομάδα ήταν άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Χθες ο κατοχικός στρατός άρχισε και πάλι να εργάζεται στην περιοχή. 
Αυτό που ενημέρωσε χθες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την κυπριακή κυβέρνηση είναι πως «προσπαθούν να βρουν λύση». 

Η κυπριακή κυβέρνηση ευθύς μετά την εκδίωξη των εργατών του Δήμου Λευκωσίας από την περιοχή και τις ενέργειες του κατοχικού στρατού, προέβη σε διαβήματα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Κι αντί η Ειρηνευτική Δύναμη να επιβληθεί και να πετύχει επιστροφή των εργατών του Δήμου Λευκωσίας, αυτό που έγινε είναι ο κατοχικός στρατός να τοποθετήσει σκαλωσιές και να αρχίσει από χθες να εργάζεται στην περιοχή αδιαφορώντας προκλητικά στις όποιες εκκλήσεις είχαν γίνει από μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Αντιδράσεις ε/κ κομμάτων

Για τις αναφορές Ακιντζί και τις τοποθετήσεις από πλευράς Τουρκίας υπήρξαν αντιδράσεις και από ελληνοκυπριακά κόμματα. Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «τα όσα εκτυλίσσονται στα κατεχόμενα, με φόντο την ψηφοφορία για εκλογή ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναδεικνύουν τη διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να διχοτομήσει οριστικά την Κύπρο, να ενσωματώσει de facto τα κατεχόμενα και να εξαφανίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα». 

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη συνεχιζόμενη de facto κατάσταση, καθώς επίσης και το παρατεταμένο αδιέξοδο με την ίδια να είναι αποενοχοποιημένη από τον διεθνή παράγοντα, για να προωθεί τους στόχους της. Η μοναδική προσφερόμενη οδός για να αποφευχθεί η οριστική διχοτόμηση και η ενσωμάτωση των κατεχομένων από την Τουρκία, είναι η επίτευξη λύσης η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό».

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τη δήλωση Ακιντζί και εύχεται να «μην πρόκειται για ένα κενό προεκλογικό σύνθημα». 

Η Αλληλεγγύη θεωρεί πως «τέτοιες δηλώσεις “διαφοροποίησης” του Ακιντζί –κατά τη δική μας εκτίμηση– γίνονται μόνο και μόνο για να κερδίσει τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον προσεχή Μάιο. Ευθύς ως το επιτύχει, θα επανέλθει στη σκληρή γραμμή Ερντογάν».
Η τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι «θα είναι φρίκη η προσάρτηση της βορείου Κύπρου στην Τουρκία», «είναι ορθή, φτάνει, φυσικά να μην είναι μόνο λεκτική διατύπωση, ενόψει των παράνομων εκλογικών διαδικασιών στα κατεχόμενα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube