Weather Icon
Γενικά θέματα , Ρωσία , Τουρκία 3 Φεβρουαρίου 2020

Νέες βολές Ερντογάν κατά Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

Νέες βολές Ερντογάν κατά Πούτιν: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Σύμφωνα με το Anatolu ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η χώρα του παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ταγίπ Ερνογάν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η ρωσική πλευρά δεν συμμερίζεται τις… ανησυχίες του Τούρκου προέδρου και διαφωνεί κατηγορηματικά ως προς τους ισχυρισμούς του, χαρακτηρίζοντας τες αβάσιμες.

 

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι ευγνώμων για τη βοήθεια από τους Τούρκους και τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για την απελευθέρωση Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας, στις ρωσικές φυλακές».

 

Επίσης, o Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Τουρκία για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ της Συρίας τη Δευτέρα.

 

Νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας για τη Συρία

 

Νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας και κίνδυνος ανάφλεξης στη Συρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Άσαντ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει ότι «30 έως 35» Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αντίποινα για τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων, να προαναγγέλλει συνέχεια των τουρκικών επιθέσεων και να καλεί τη Μόσχα να μην «εμποδίσει» την απάντηση της Άγκυρας.

 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «απαντήσαμε αναλόγως σ’ αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, είτε με το πυροβολικό είτε με τους όλμους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας και των αδελφών μας στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Αυτοί που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας θα καταλάβουν σύντομα πως έκαναν ένα σφάλμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν και έστειλε μήνυμα στη Μόσχα; «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είστε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προπαθήσετε να μας εμποδίσετε».

 

Από την πλευρά της η Μόσχα, με ανακοίνωσή του Υπουργείου Άμυνας, σημείωσε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ιντλίμπ της Συρίας.

 

 

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στην Ιντλίμπ.

 

«Η ανακοίνωση δεν είναι σωστή… Η Τουρκία ενημερώνει τακτικά τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσης τη Ρωσία για την τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος.

 

Η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ,πρόσθεσε ο Τσελίκ.

 

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ωστόσο άλλαξε το πρόγραμμά του μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

 

Επιπλέον το Anadolu αύξησε τον αριθμό των θυμάτων από τα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ, κάνοντας λόγο πλέον για έξι νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και τουλάχιστον επτά τραυματίες, ενώ όπως μετάδωσε αρκετές ώρες αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και «εξουδετέρωσαν» 76 Σύρους στρατιώτες.

 

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει «όλων των ειδών τα μέτρα» στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προελαύνουν στην Ιντλίμπ το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δική της στρατιωτική επιχείρηση εάν δεν ανασταλούν οι εχθροπραξίες.

πηγή: Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube