REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 27 Φεβρουαρίου 2020

Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Τουρκίας για το Ιντλίμπ

Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Τουρκίας για το Ιντλίμπ

Η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν δεν φεύγει από το Ιντλίμπ στη Συρία, το αντίθετο. Η τουρκική στάση εντείνει όμως τη διαμάχη με τη Ρωσία, την ώρα που ξεκινά στην Άγκυρα νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

«Δεν πρόκειται να μετακινήσουμε τα παρατηρητήρια μας στο Ιντλίμπ» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε: «Η προθεσμία που δώσαμε στον Άσαντ εκπνέει στο τέλος του μήνα. Θα τον απωθήσουμε έξω από τις περιοχές, που βρίσκονται τα περικυκλωμένα παρατηρητήριά μας.»

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο που φτάνει στην Άγκυρα, μετά την ρήξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας με αφορμή την Συρία αλλά και τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Μάλιστα ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, όποιο και να είναι το κόστος και παρότι υφίσταται το πρόβλημα αδυναμίας χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας, όπως ομολόγησε. Είναι γνωστό ότι ο εναέριος χώρος της Συρίας ελέγχεται από την Ρωσία.

Νέα σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες

Αν κινηθεί στη Συρία η Τουρκία, όπως δηλώνει ο Ερντογάν, η σύγκρουση με την Μόσχα φαντάζει αναπόφευκτη. Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ήδη καταλάβει τα 18 χωριά νότια του Ιντλίμπ με τη στήριξη της Ρωσικής αεροπορίας και βρίσκονται στα προάστια της πόλης. Σήμερα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Σερακίμπ και άλλα δέκα χωριά.

Το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του έχει πάντως ήδη απορρίψει την τετραμερή συνάντηση που πρότειναν Μακρόν και Μέρκελ στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόταση, την οποία είχε αποδεχθεί ο Ερντογάν. Ο Ντιμίτρι Πεσκοφ ανακοίνωσε ότι η τετραμερής συνάντηση δεν είναι μεταξύ αυτών που εξετάζονται από το Κρεμλίνο. Και σημείωσε ότι η μόνη πιθανή συνάντηση κορυφής είναι αυτή μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Μια πιθανή απευθείας σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας θα περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση με απρόβλεπτές συνέπειες για τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και το προσφυγικό.

 

ΠΗΓΗ: DW

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube