REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Ενεργειακά , ΗΠΑ , Κύπρος , Τουρκία 10 Φεβρουαρίου 2020

ΜΟΕ και ηττοπάθεια απομακρύνουν μια «δίκαιη» λύση στο Κυπριακό

ΜΟΕ και ηττοπάθεια απομακρύνουν μια «δίκαιη» λύση στο Κυπριακό

Ανδρούλα Γκιούρωφ

Τώρα που έτρεξαν όλοι οι πανηγυρίζοντες επειδή το κατοχικό καθεστώς επέστρεψε τα κλεμμένα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν σε πινακοθήκες ή ιδιωτικές συλλογές στην Αμμόχωστο από το 1974 κατά την τούρκικη εισβολή, και είπαν εκείνο το αμίμητο «In art we trust», μπορείς, λαέ, να κοιμηθείς ήσυχος.

Τώρα που κατάφεραν να «καλλικώσουν» τον κορωνοϊό στα οδοφράγματα και να μοιράσουν διαβεβαιώσεις πως λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην περάσει τα σύνορα της Κύπρου, ελεύθερης και κατεχόμενης. Τώρα που έτρεξαν όλοι οι πανηγυρίζοντες επειδή το κατοχικό καθεστώς επέστρεψε τα κλεμμένα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν σε πινακοθήκες ή ιδιωτικές συλλογές στην Αμμόχωστο από το 1974 κατά την τούρκικη εισβολή, και είπαν εκείνο το αμίμητο «In art we trust», μπορείς, λαέ, να κοιμηθείς ήσυχος.

Γιατί ναι μεν η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά όταν γίνονται επί ίσοις όροις και με τον προσήκοντα σεβασμό. Όχι επειδή επιστράφηκαν κάποια κλεμμένα έργα τέχνης να τους λέμε και ευχαριστώ από πάνω, στήνοντας τεχνικές επιτροπές για επουσιώδη ζητήματα. Προφανώς αυτό θέλει η Τουρκία. Να αφήνεται στο περιθώριο το μείζον, που είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, και να χαριεντιζόμαστε με τη δήθεν καλή θέληση των κατακτητών και των εγκαθέτων τους, όταν μας ρίχνουν ένα κοκκαλάκι.

Με όλα αυτά τα ΜΟΕ της ηττοπάθειας, δεν είναι τυχαίο που αυξάνεται ο αριθμός Ε/κ που τρέχουν να ψωνίζουν από τα κατεχόμενα, τα προϊόντα που παράγουν Τούρκοι έποικοι σε περιουσίες των Ε/κ. Ε/κ επιμένουν να στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εμποδίζει χιλιάδες συμπατριώτες τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Βέβαια, όταν ο βούρδουλας της κατοχής πέφτει και το ψευδοκράτος δείχνει τα δόντια του εμποδίζοντας τους πιστούς να εκκλησιαστούν στον εσπερινό του Αγίου Χαράλαμπου της κατεχόμενης Κοντέας, βγάζουν τον σκασμό οι υπέρμαχοι των ΜΟΕ.

Αλληθωρίζοντας προς την εξουσία

Τώρα που είδαμε και το μονόπρακτο της παρωδίας-τηλεμαχίας Αβέρωφ-Άντρου, οι οποίοι «κονταροκτυπήθηκαν», αλληθωρίζοντας προς τις Προεδρικές του 2023, μπορείς να πας να κοιμηθείς ήσυχος, κυπριακέ λαέ. Να αποφασίσεις μεταξύ ονείρου και εφιάλτη ποιο από τα δύο κόμματα θα πριμοδοτήσεις -ύστερα από τρία χρόνια ποιος ζει, ποιος πεθαίνει- για να επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα. Επειδή «in art we trust» και τα καραγκιοζιλίκια των νοσούντων από κακοήθη ηττοπάθεια θα συνεχίζονται.

Ανάξιο σχολιασμού το πολύκροτο ντιμπέιτ των δύο κομματικών ηγετών, οι οποίοι συμφωνούν στο κυπριακό αλλά διαφωνούν στα επιμέρους και στο πόσα απίδια χωράει ο σάκος της διαπλοκής, της κομματοκρατίας και της διαφθοράς.

Και η Τουρκία ξεσαλώνει

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν απειλεί τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να μην τολμήσει να προστατεύσει τα εδάφη της χώρας του στην πόλη Ιντλίμπ, στηρίζοντας τα κάθε λογής τρομοκρατικά μπουλούκια, οι ηγέτες μας περιμένουν και ελπίζουν πως μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα στις 26 του Απρίλη θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Απ’ όλα έχει το πανέρι των υποψηφιοτήτων στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Ο Μ. Ακιντζί, ο οποίος επέκρινε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά αναδιπλώθηκε μόλις ο Τούρκος Πρόεδρος και οι φασίστες της Άγκυρας τον κατηγόρησαν για προδοσία και αχαριστία. Ο Τ. Ερχιουρμάν του ΡΤΚ (αδελφού κόμματος του ΑΚΕΛ), ο οποίος έχει την εύνοια της Τουρκίας.

Επίσης οι Τατάρ και Οζερσάι, οι οποίοι επίσης ακολουθούν κατά γράμμα τις θέσεις του Ερντογάν, που ακόμα και για να βήξουν ζητούν την έγκριση της Τουρκίας. Υποψήφιος θα είναι και ο ηγέτης των εποίκων (κόμμα Αναγέννησης), ο οποίος πριν από δύο χρόνια έστρεψε τα φανατικά μπουλούκια του να λιντσάρουν τον αρχισυντάκτη Σενέρ Λεβέντ και τους δημοσιογράφους της Αφρίκα.

Άρα, από αυτούς περιμένουμε εξελίξεις…

Το ευφάνταστο 3+1

Με αυτά και με τούτα, ακούσαμε τις χαρές και τα πανηγύρια όταν έφτασε την Τετάρτη στην Κύπρο ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τα Ενεργειακά, Φράνσις Φάνον.

Μας είπαν για εκείνο το ευφάνταστο «οικοδόμημα» που παραπέμπει σε διαφημιστικό σλόγκαν: 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Αν είναι δωρεάν ή με κόστος αυτή η συνεργασία, ο καιρός θα δείξει όπως και ο ανεμοδείκτης των συμφερόντων Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Γιατί ο κ. Φάνον, πέραν των γνωστών ρητορειών που ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά την Κύπρο βρέθηκε στην Τουρκία.

Είναι άγνωστο αν θα καλέσει τον Ερντογάν και τα άλλα τσακάλια του να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως του ζήτησε ο δικός μας ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης. Σίγουρα μας γράφουν, κυρίως οι Αμερικανοί, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, καθότι γνωρίζει ο Φράνσις Φάνον όπως και ο προϊστάμενος του Μάικ Πομπέο, την αδυναμία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του και το βάθος των διαπλεκόμενών τους σχέσεων.

Άλλωστε μας το είπε καθαρά χωρίς περιστροφές ο κ. Φάνον, εξισώνοντας θύτη και θύμα: «Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια».

Είναι σαν να μας λέει πως φταίει και η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Τουρκία προβαίνει σε έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ τής Κύπρου. Αυτοί που τον άκουγαν, αντί να θυμώσουν και να τον βάλουν στη θέση του, χειροκροτούσαν μέσα στην τρελή χαρά και χαριεντίζονταν για την ευφάνταστη «στρατηγική συμμαχία» που κτίσαμε με τις ΗΠΑ.

Και όταν οι Αμερικανοί αναφέρονται σε συνεργασίες ως «μέσο για προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας», πρέπει να ανησυχούμε. Αυτή η οπτική τους, δυστυχώς, οδήγησε και οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αστάθεια και συγκρούσεις. Και ό,τι κακό και χαλασμό αφήνουν πίσω τους, ποτέ δεν τα διορθώνουν.

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube