Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2020

Με βαρύ πυροβολικό ο Χάφταρ προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη – Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν για Λιβύη

Με βαρύ πυροβολικό ο Χάφταρ προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη – Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν για Λιβύη

Εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν την Τρίπολη οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, εντείνοντας τις επιθέσεις κατά θέσεων των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων που στηρίζουν την ετοιμόρροπη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις του Χάφταρ, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Ζούμα, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει σχετικά άθικτες κατά τις συγκρούσεις. Μάλιστα, λόγω των βολών του πυροβολικού, ολόκληρες γειτονιές της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για απώλειες, ούτε δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι δυνάμεις του Χάφταρ και εκπρόσωποι του Σάρατζ είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας για να συζητήσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί προ μηνός.

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ακρόασή στη Γερουσία, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εστίασαν στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά κυρίως – όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ- ζήτησαν από την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στέλνοντας στρατιώτες ή μισθοφόρους στη χώρα.

Επίσης, ερωτώμενος για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο υφυπουργός Αρμόδιος για την Ευρώπη, τόνισε ότι «καλούμε όλα τα μέρη να μην προχωρούν σε δράσεις που οξύνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ,σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή. Η ανακοίνωση του μνημονίου έχει αυξήσει την ένταση και είμαστε σε επαφή με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα ή η Κύπρος έχουν κάνει ενέργειες προς κλιμάκωση της έντασης, ο αξιωματούχος απάντησε αρνητικά.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Στο σημείο αυτό, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube