REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη 13 Φεβρουαρίου 2020

Λιβύη : Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη – Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς

Λιβύη : Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη – Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς
Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα

Νέες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA).

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της GNA, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκρήξεις με ρουκέτες

Μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της GNA, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Αλληλοκατηγορίες

Ο εκπρόσωπος, Μουστάφα αλ-Μέτζιι, κατηγόρησε τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ότι παραβίασαν εκ νέου την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου.

«Οι παραστρατιωτικοί του Χαλίφα Χαφτάρ προσπάθησαν να προωθηθούν στην περιοχή Μαχρού αλ-Χάντμπα αλλά οι δυνάμεις μας απώθησαν την επίθεση» είπε.

Καθημερινές παραβιάσεις

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη -για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019- ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube