Weather Icon
Εξοπλισμοί , Κύπρος , Τεχνολογία 6 Φεβρουαρίου 2020

La Tribune: Η Κύπρος αγόρασε πυραύλους Exocet και Mistral έναντι €240 εκ.

La Tribune: Η Κύπρος αγόρασε πυραύλους Exocet και Mistral έναντι €240 εκ.

Η MBDA έχει υπογράψει δύο συμβόλαια με την Κύπρο για την πώληση πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος €240 εκατομμύρια σύμφωνα με την La Tribune.

Όπως υποστηρίζει η «La Tribune», τα συμβόλαια υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. Το εκτιμώμενο κόστος για τα Mistral είναι €150 εκατ. και των Exocet €90 εκατομμύρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν το πιο πιθανό τις νεώτερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας». Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).

Ο Exocet χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το όπλο εντάχθηκε στο ελληνικό οπλοστάσιο ως MM38 με τις πυραυλακάτους Combattante II/IIIA και αργότερα αποκτήθηκε ως MM40 στην έκδοση επάκτιας συστοιχίας αλλά και τον εξοπλισμό των Super Vita. Επιπλέον, έχει αγοραστεί ως AM39 για αξιοποίηση από τα μαχητικά Mirage 2000EGM/BGM. Στην έκδοση MM40 Block 2 το όπλο έχει εμβέλεια 70km, επίδοση που υπερβαίνει τα 180km στην έκδοση Block 3. Η πιο προηγμένη έκδοση Block 3c θα εισέλθει σε γαλλική υπηρεσία το 2021, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγαλύτερη αντοχή σε παρεμβολές και την καλύτερη ικανότητα εντοπισμού του πλοίου που πρέπει να κτυπηθεί μέσα σε μια ομάδα πλοίων.

Η Γαλλία είναι ένας από τους κυριότερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν και την τελευταία δεκαετία οι πωλήσεις γαλλικών όπλων στη Νήσο περιορίζονται στα €39,7 εκατομμύρια. Οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία στις 28 Φεβρουαρίου 2007, η οποία ανανεώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020. Στην Κύπρο προωθείται επίσης η πώληση δύο υπεράκτιων περιπολικών OPV 59 αντί €75 εκατ., ενώ η Λευκωσία συμμετέχει από κοινού με τις Βρυξέλλες και το Παρίσι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU BLOS», που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας οικογένειας νέων ΑΤ βλημάτων βασισμένων στο ΑΤ σύστημα MMP.

πηγή: https://www.ptisidiastima.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube