REAL TIME |

Weather Icon
Υγεία 8 Φεβρουαρίου 2020

Κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για τον Κορωνοϊό!

Κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για τον Κορωνοϊό!

Προσλήψεις με διαδικασίες fast track για την ενίσχυση των μονάδων υγείας έναντι του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV αποφάσισε, χθες, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού στη χώρα. Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προχωράει στη δημιουργία μιας «ομάδας κρούσης», η οποία θα έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης περιστατικών από κορωνοϊό «εντός των πυλών».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα κρούσμα του νέου ιού τις επόμενες τρεις εβδομάδες χαρακτηρίζεται «υπαρκτή». Είναι ενδεικτικό ότι έως και χθες οι αρμόδιες αρχές είχαν ελέγξει 29 περιστατικά για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων ένα χαρακτηρίστηκε πραγματικά «ύποπτο», καθώς ο ασθενής είχε ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε όλα τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού αλλά και τη θωράκιση της χώρας μας. Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Κικίλιας, το υπουργείο εξουσιοδότησε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις πύλες εισόδου της χώρας μας για την καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενης εμφάνισης του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι στο πλαίσιο αυτό θα προσληφθούν 150-200 επαγγελματίες υγείας και οι οποίοι θα υπογράψουν τρίμηνες συμβάσεις με τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε και η σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές υπουργείων που εμπλέκονται σε οποιοδήποτε επίπεδο στη διαχείριση της «κρίσης» (Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μεταφορών κ.ά.), για τον καλύτερο συντονισμό της απόκρισης της χώρας μας στη νέα απειλή.

Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση προς τους πολίτες να ακούν τους ειδικούς επιστήμονες και όσα αυτοί ανακοινώνουν σχετικά με τους κανόνες υγιεινής, την επικοινωνία με τον γιατρό, τα νοσοκομεία αναφοράς και τον ΕΟΔΥ. «Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι ο ιός δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας, ενημέρωσαν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ετοιμότητα της χώρας έναντι του κορωνοϊού, η οποία εστιάζει σε τρεις άξονες: τις πύλες εισόδου της χώρας, τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και την ενημέρωση του κοινού.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube