Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Φεβρουαρίου 2020

Κλιμακώνει ο Ερντογάν στη Συρία μετά το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών

Ως «στόχους» αντιμετωπίζει πλέον η Τουρκία τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από τις 12 τουρκικές θέσεις παρατήρησης (ουσιαστικά πρόκειται για βάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία) στην Ιντλίμπ της Συρίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να απαντήσει στο θάνατο σήμερα τεσσάρων στρατιωτών και στον τραυματισμό εννέα από συριακά πυρά.

Εδώ και μέρες οι δυνάμεις του του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, προελαύνουν στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ήδη θέσεις στη βορειοδυτική Συρία. «Τα F-16 και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίστηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», δήλωσε. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν έξι κυβερνητικοί στρατιώτες.

«Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην προασπίσει το καθεστώς, ούτε να το προστατεύσει, επειδή μετά την ξεκάθαρη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις μας οι δυνάμεις γύρω από τις θέσεις μας είναι στόχοι», ανέφερε μιλώντας στο CNN Türk ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συριακή κυβέρνηση ενεργεί σαν μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο θάνατος των Τούρκων στρατιωτών ανεβάζει και άλλο την ένταση στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε με μια νέα στρατιωτική επιχείρηση –άλλωστε, έχουν ήδη ενισχυθεί με στρατεύματα οι τουρκικές θέσεις–, και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία για τερματισμό της βίας.

«Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί ενώ οι στρατιώτες μας πέφτουν ως μάρτυρες. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε λογαριασμό», ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απευθυνόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι συνομιλητής δεν είναι το Κρεμλίνο, αλλά το συριακό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έστειλε δυνάμεις στο Ιντλίμπ χωρίς να την ενημερώσει, γι’ αυτό οι δυνάμεις αυτές δέχτηκαν πυρά, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας διαψεύδει ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν Σύριοι στρατιώτες από πυρά πυροβολικού του τουρκικού στρατού.

http://www.pontos-news.gr/article/205171/klimakonei-o-erntogan-sti-syria-meta-thanato-ton-toyrkon-stratioton

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube