Weather Icon
ΗΠΑ , ΟΗΕ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2020

Κοινή δήλωση Ρωσίας – Συρίας για το Ιντλίμπ – Μήνυμα στην Άγκυρα και όχι μόνον

Κοινή δήλωση Ρωσίας – Συρίας για το Ιντλίμπ – Μήνυμα στην Άγκυρα και όχι μόνον

© Sputnik / Bassel Shartouh
Μια κοινή δήλωση από τη Μόσχα και τη Δαμασκό αναφέρεται στον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω των ενεργειών των ισλαμιστών μαχητών στην επαρχία Ιντλίμπ, που αποτελεί περιοχή αποκλιμάκωσης της έντασης. Σύμφωνα με τη δήλωση, πάνω από 150 Σύριοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιντλίμπ τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ισλαμιστών μαχητών.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι Πρόεδροι των Κέντρων Συντονισμού Ρωσίας και Συρίας, ο Μιχαήλ Μιζνίτσεφ, Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Αμύνης του Ρωσικό υπουργείο Αμύνης και ο Χουσεΐν Μαλούφ, Υπουργός Περιβάλλοντος της Συρίας, αναφέρονται τα εξής:

“Η κατάσταση στην περιοχή αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιντλίμπ εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη.  Ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής είναι ακόμα μεγάλος. Οι ενέργειες της οργάνωσης Heyet Tahrir el Şam και των ομάδων που σχετίζονται με αυτήν, εμποδίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Συρίας να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

«Έχει κατασχεθεί ένας μεγάλος αριθμός όπλων των μαχητών»
Ο συριακός στρατός άρχισε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ενάντια στις προκλήσεις των μαχητών στην περιοχή της μείωσης της έντασης στο Ιντλίμπ. Με την αποχώρησή τους από διάφορες περιοχές, λόγω της προέλασης του στρατού της Συρίας, οι μαχητές άφησαν πίσω τους μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών. Η παρουσία ανάμσε σ’ αυτά όπλων δυτικοής κατασκευής, αποδεικνύει ότι η διασυνοριακή βοήθεια στους μαχητές συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα, που υποτίθεται ότι η Τουρκία θα έπρεπε να αφοπλίσει τους μαχητές της Heyet Tahrir el Şam.

Οι μαχητές που ήθελαν να αποτρέψουν τους αμάχους να διαφύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που σχηματίστηκαν από το ρωσικό και συριακό στρατό, έκλεισαν στους αμάχους τους δρόμους που οδηγούσαν προς τα σημεία διέλευσης στο Χαλέπι, την απελευθερωθείσα περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και τη Χάμα. Παγίδευσαν αυτούς τους διαδρόμους με εκρηκτικά. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των μαχητών ανάγκασαν τον συριακό στρατό να απαντήσει στα πυρά που δεχόταν, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια στις περιοχές που ελέγχει.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ΟΗΕ καθυστερεί την εκκένωση του καταυλισμού Rukban»
Στη δήλωση σημειώνεται επίσης ότι οι μονάδες του ΟΗΕ που δρουν στην περιοχή, δεν εφάρμοσαν το σχέδιο για την εκκένωση των εκτοπισμένων, οι οποίοι συνέχισαν να παραμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Rukban και ότι το σχέδιο εκκένωσης αναβάλλεται συνεχώς με διάφορα προσχήματα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, προκειμένου να αναβληθεί η εκκένωση των μεταναστών, χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία το πρόσχημα ότι υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον καταυλισμό αυτόν το 2019 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας» και ότι υπάρχει ανάγκη οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι αυτή η ανυπόστατη πληροφορία έχει διαδοθεί από δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ότι οι εκπρόσωποι των ΗΕ θα μπορούσαν να μιλήσουν με ανθρώπους που απελευθερώθηκαν από τον καταυλισμό τον Ιανουάριο, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους διαβεβαιώσουν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα τέτοιο πρόβλημα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινή δήλωση Ρωσίας-Συρίας, δίνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Άσαντ.

Πηγή: tr.sputniknews

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube