Weather Icon
Γαλλία , Ιταλία , Λιβύη , Τουρκία 10 Φεβρουαρίου 2020

Ιταλία: Προανάκριση εις βάρος τους καπετάνιου του πλοίου που μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη

Ιταλία: Προανάκριση εις βάρος τους καπετάνιου του πλοίου που μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη

Το λιμάνι της Γένοβας

Όπως είναι γνωστό, το φορτηγό πλοίο BANA, υπό σημαία Λιβάνου, που φέρεται να μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κρατείται στο λιμάνι της Γένοβας.

Οι ιταλικές αρχές έχουν αρχίσει προανάκριση εις βάρος του καπετάνιου του πλοίου, για παράνομο εμπόριο. Μάλιστα, για να διαπιστώσουν την πορεία που είχε ακολουθήσει το πλοίο, δήμευσαν τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος.

Τα γαλλικά ΜΜΕ έγραψαν ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη. Ανέφεραν μάλιστα ότι στην πορεία του το ΒΑΝΑ ακολουθούνταν από τις φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για προστασία, κάτι που καταγράφηκε από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Ο δεύτερος καπετάνιος του πλοίου, που είναι Λιβανέζος, παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές και ήδη έχει καταθέσει ότι το πλοίο μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη. 

Η εφημερίδα La Repubblica έγραψε σήμερα ότι οι ιταλικές αρχές έχουν αρχίσει προανάκριση εις βάρος του καπετάνιου του πλοίου, για παράνομο εμπόριο. Μάλιστα, οι αρχές δήμευσαν τα κινητά του πληρώματος, για να διαπιστώσουν το δρομολόγιο που ακολούθησε, γιατί το πλοίο για ένα διάστημα είχε κλείσει το σύστημα “transponder”, που δίνει το στίγμα του πλοίου.

Ο Ιταλός εισαγγελέας έχει θέσει υπό έρευνα τουλάχιστον τρία δρομολόγια του πλοίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ και η πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη, δεν απάντησαν μέχρι στιγμής στα ερωτήματα που έστειλε το AHVALNEWS για το θέμα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει “εκτός πραγματικότητος” τις δηλώσεις Μακρόν

Μια ημέρα πριν δημοσιευθεί σχετικό άρθρο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία στέλνει όπλα στη Λιβύη, υπό την συνοδεία φρεγατών.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τις 29 Ιανουαρίου:

“Βλέπουμε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία έφθασαν στη Λιβύη, μαζί με μισθοφόρους. Αυτό είναι μια σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας του Βερολίνου. Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Μακρόν ως “εκτός πραγματικότητας”.

Το δε ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε έλεγε:

“Ο πραγματικός υπεύθυνος της κρίσης που ξέσπασε στη Λιβύη από το 2011 είναι η Γαλλία. Δεν είναι μυστικό ότι η χώρα αυτή στηρίζει άνευ όρων τον Χαφτάρ, για να ελέγξει τις φυσικές πηγές πλούτου της Λιβύης”.

Πηγή: bbc.com/turkce

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube