Weather Icon

Ικανοποίηση για το “ΤΑΛΩΣ 1” – Έρχεται άσκηση με βατράχια στην Κύπρο!

Ικανοποίηση για το “ΤΑΛΩΣ 1” – Έρχεται άσκηση με βατράχια στην Κύπρο!

Σε δηλώσεις στο «Σίγμα» προέβη ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Αγγελίδης. Πλαισιωμένος από αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Αγγελίδης μίλησε για την πρώτη φάση της κοινής άσκησης με την Γαλλία που σκοπό είχε την προσβολή εικονικών στόχων από τα αεροσκάφη Rafale, που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Πρόκειται για την άσκηση «ΤΑΛΩΣ 1 – 2020», την τρίτη άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τους Γάλλους, όπου ενεργοποιήθηκαν τα κυπριακά συστήματα αεράμυνας.

Ο ΥΠΑΜ δήλωσε ικανοποιημένος, ιδιαίτερα μετά τη συνομιλία με τον Διοικητή Αεροπορίας, «γνωρίζοντας ότι το σύστημα αεράμυνας πλέον έχει ενταχθεί στην Αεροπορία και μπήκε στη σωστή της βάση». Αξιολογήθηκε η κατάσταση, μέσα και από συζητήσεις του Υπουργού με τους ίδιους τους χειριστές.

Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Γαλλία, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «αυτό που έχουμε δει σήμερα είναι ένα απτό παράδειγμα της στενής συνεργασίας που έχουμε μαζί με τη Γαλλία σε στρατιωτικό επίπεδο και πραγματικά χαίρομαι όταν δίνονται τέτοιες ευκαιρίες για το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να εκπαιδεύεται σε τόσο υψηλό επίπεδο άσκησης, γιατί όταν είσαι στο Κέντρο Ελέγχου, εκεί, και βλέπεις το πώς συντονίζονται, συνεργάζονται, το πώς αξιολογούν την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν, όντως φαίνεται ότι είμαστε σε ένα υψηλό επίπεδο».

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε την συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας.

Σε ερώτηση του Σωτήρη Παπαδόπουλο αν θα υπάρξουν και άλλες ασκήσεις με την Γαλλία, με φόντο την συμφωνία για αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με την χώρα αυτή, ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε πως θα υπάρξουν. Αυτές θα σχετίζονται και με την αεράμυνα και την Αεροπορία, αλλά και με το Ναυτικό. Αυτό περιλαμβάνει κοινή άσκηση των ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς μαζί με την αντίστοιχη μονάδα που βρίσκεται στο γαλλικό αεροπλανοφόρο. Ναυτική άσκηση θα υπάρξει επίσης με φρεγάτες που συνοδεύουν το «Charles de Gaulle», στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της ΕΦ.

Αύριο, θα φτάσει στην Κύπρο και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, με την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, για αξιολόγηση των κινδύνων στην περιοχή και θέσουν τις περαιτέρω ενέργειες συνεργασίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο γαλλικό αεροπλανοφόρο υπάρχουν περίπου 3500 στελέχη, όλων των ειδικοτήτων. Η άσκηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί το απόγευμα, όπως ανέφερε καταληκτικά ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Κατά την άσκηση, έγινε απονήωση αριθμού αεροσκαφών, σκοπός των οποίων ήταν να κάνουν εικονικές προσβολές στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Το σενάριο της άσκησης έχει να κάνει με προσβολή σε συγκεκριμένο στρατόπεδο, και υπήρξε συνεργασία με τις κυπριακές μονάδες αεράμυνας μικρού και μέσου βεληνεκούς. Το «Σίγμα» ήταν εκεί, μεταδίδοντας φωτογραφίες και βίντεο, ενώ ανταπόκριση έκανε και ο Λάζαρος Μαύρος με νέες αποκλειστικές φωτογραφίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube