REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία 11 Φεβρουαρίου 2020

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης.

Η Βουλή στα Σκόπια επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την Τρίτη. Η διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού όποτε και η Ελλάδα συμφώνησε στο όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα.

Οι βουλευτές επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι 114 από τους συνολικά 120 βουλευτές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διαδικασία της επικύρωσης για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ισπανία θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Μάρτιο να επικυρώσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει γύρω στις 10 Μαρτίου.

Αμερικανίδα εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ: ”Η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει το καλοκαίρι στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ”

Νωρίτερα, σήμερα, η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, είχε δηλώσει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα είναι γεγονός την άνοιξη του 2020.

«Νομίζω ότι προς το καλοκαίρι η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει μαζί με τις 29 σημαίες, που υπάρχουν τώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ… Θα χαρούμε πολύ την άνοιξη να χαιρετίσουμε την Βόρειο Μακεδονία στο τραπέζι μας», δήλωσε η Χάτσισον.      

Η ίδια πρόσθεσε ότι η χώρα έκανε τεράστιο έργο και εφάρμοσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εναρμονισμό των απαιτήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας που πλέον επικυρώθηκε από τη Βουλή στα Σκόπια, δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Ισπανία όπου πρόσφατα σχηματίστηκε κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΑΤΟ και τα Σκόπια υπέγραψαν συμφωνία ένταξης τον Φεβρουάριο, μετά και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά εκφράσει την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και όχι για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία. Παράλληλα, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

πηγή: https://sputniknews.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube