Weather Icon
Ιστορία , Τύπος 29 Φεβρουαρίου 2020

Η βιογραφία του Τούρκου σφαγέα και ένας ήρωας που θα έπρεπε να τιμηθεί από την ΕΣΗΕΑ

Η βιογραφία του Τούρκου σφαγέα και ένας ήρωας που θα έπρεπε να τιμηθεί από την ΕΣΗΕΑ

Το ένθετο που δημιούργησε φωνές για την κυκλοφορία του και η μετά θάνατον δικαίωση ενός Έλληνα δημοσιογράφου

Και μόνο η προωθητική ενέργεια μίας τέτοιας έκδοσης ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει αντιδράσεις. «Αυτή την Κυριακή η απόλυτη βιογραφία «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – Ο ‘Πατέρας των Τούρκων» του Ryan Gingeras είναι στο ΘΕΜΑ», ανέφερε η διαφήμιση για το ένθετο που κυκλοφόρησε με το φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 2020.

Επρόκειτο για μία βιογραφία του σφαγέα των Ελλήνων και χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, όπως την καταθέτει ο συγγραφέας, ο οποίος αποτυπώνει το αδίστακτο του χαρακτήρα του Τούρκου πολιτικού ηγέτη. Η αναφορά στον τίτλο «Ατατούρκ» από ελληνικό Μέσο και το γεγονός ότι κυκλοφόρησε βιβλίο για έναν άνθρωπο με πολύ άσχημη απήχηση στο θυμικό των απογόνων των προσφύγων του 1923 αναζωπύρωσε τραγικές μνήμες, που κρατούν από την Μικρασιατική Καταστροφή και ίσως ακόμα πιο βαθιά, από την Άλωση της Πόλης.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν κυρίως από μέλη του ποντιακού χώρου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, δυνατότερος και πιο οργανωμένος λαϊκός συντελεστής παραγωγής πολιτισμού στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών! Αυτή η πραγματικότητα έχει μία λογική εξήγηση, η οποία ανάγεται από την εποχή που οι Μαυροθαλασσίτες Έλληνες ζούσαν ακόμα στην πατρίδα τους και δεν θα αναλύσουμε στο παρόν κείμενο.

Αναφορά δε, για την προσφορά της εφημερίδας έκανε και το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, το οποίο διαθέτει ιστοσελίδα, η οποία φιλοξενεί ειδήσεις με τουρκικό ενδιαφέρον στην ελληνική γλώσσα.

Είναι ξεκάθαρο, ότι η διάθεση του βιβλίου του Ryan Gingeras αποτελεί μία προωθητική ενέργεια με σκοπό την αύξηση των φύλλων πωλήσεων του «Πρώτου Θέματος», το οποίο έτσι και αλλιώς απολαμβάνει ηγετικό ρόλο στην κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων. Σκοπός της κάθε εφημερίδας, εν έτει 2020 (το τονίζω) είναι η επιβίωση και το κέρδος. Γι’ αυτό και κυκλοφορούν cd’s, περιοδικά, βιβλία προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερες στον αναγνώστη, μιας και οι συνδρομές πλέον έχουν… πεθάνει. Δεν είναι η δημιουργία εθνικής συνείδησης και γαλούχησης των ελληνικών ιδανικών.

Γιατί ο έντυπος Τύπος βιώνει βαθιά κρίση και παλεύει με το διαδίκτυο, για να κρατηθεί ζωντανός. Όπως αναφέρει ο Bernard Poulet, «το τέλος των εφημερίδων είχε αναγγελθεί από τη δεκαετία του ’90, τότε που είχε αναγγελθεί και το τέλος των βιβλίων, καθώς και όλου του έντυπου πολιτισμού (Το τέλος των εφημερίδων και το μέλλον της ενημέρωσης, Πόλις, 2009)».

Και πάλι όμως εφημερίδες όπως το «Πρώτο Θέμα» μπορούν να προβάλλουν το αντεπιχείρημα, ότι έχουν κυκλοφορήσει ένθετα της ελληνικής ιστορίας. Για παράδειγμα τον Μάιο του 2019, χρονιά που κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απόβαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους το 1919 στη Σαμψούντα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ίδια εφημερίδα κυκλοφόρησε βιβλίο για τον ήρωα, εθνομάρτυρα του Πόντου, Νίκου Καπετανίδη.

«Το Πρώτο Θέμα τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προσφέρει στους αναγνώστες του το συγκλονιστικό χρονικό “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια μετά (παραγωγή: εκδόσεις Ινφογνώμων), μέσα από τα άρθρα της εφημερίδας Εποχή του ηρωικού δημοσιογράφου του Πόντου Νίκου Καπετανίδη», ανάφερε η σχετική προωθητική ενέργεια.

Διαβάστε τη συνέχεια, στην οποία αντιπαραβάλλονται στοιχεία κυκλοφορίας εφημερίδων, στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube