REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 26 Φεβρουαρίου 2020

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ απέτυχε να στηρίξει τους Ισλαμιστές στις συριακές μάχες

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ απέτυχε να στηρίξει τους Ισλαμιστές στις συριακές μάχες

Ο Τουρκικός Στρατός εμμέσως κατηγόρησε την Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ της χώρας για τον λανθασμένο τρόπο παρακολούθησης των Σύρων ανταρτών, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα σε ειδικά στρατόπεδα στην νότια Τουρκία. 

Η υπηρεσία πληροφοριών συντόνισε την στρατολόγηση Σύρων ανταρτών, επιβλέποντας ταυτόχρονα τις δραστηριότητές τους στην Συρία, ενώ παράλληλα ο τουρκικός στρατός ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευσή τους. Σύμφωνα με τα τουρκικά έγγραφα η ΜΙΤ δεν εκπλήρωσε επιτυχώς την αποστολή της, καθώς οι αντάρτες δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν μία επαρχία στην νότια Idlib εν ονόματι Zeytinlik, στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις κρατούσαν στρέμματα 98 χιλιομέτρων μήκους και 40 χιλιομέτρων πλάτους, μεταξύ Yiarabuz και Azaz.

Τον Φεβρουάριο του 2015 οι ΗΠΑ και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία εξοπλισμού και εκπαιδεύσεως Σύρων που αντιτάσσονται του καθεστώτος Άσαντ. Η Συμφωνία περιελάμβανε ίσο αριθμό εκπαιδευτών στρατεύματος από τουρκικής και από αμερικανικής πλευράς, οι οποίοι θα εκπαίδευαν τους Σύριους σε μάχες μικρών κλιμακίων.

Οι ΗΠΑ εξόπλισαν επαναστάτες για να  ιδρύσουν μία επαναστατική δύναμη 5.000 αντρών κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Ομπάμα. Το σχέδιο εγκατελείφθη τον Οκτώβριο του 2015 όταν οι μαχητές εγκατέλειψαν τ στρατόπεδα συγκέντρωσης και εντάχθηκαν σε ήδη υπάρχουσες ριζοσπαστικές ομάδες, όπως το ISIS στο Ιράκ και την Συρία. Το Πεντάγωνο συνέχισε το πρόγραμμα με ορισμένες διαβαθμισμένες αλλαγές, αλλά το ακύρωσε ολοκληρωτικά το 2017 με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από τότε η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει τέτοιες αντάρτικες ομάδες εντός των εδαφών της, σε τομείς όπως τα εκρηκτικά, το σαμποτάζ και άλλες ειδικές επιχειρήσεις. 

Για να στεφθεί με επιτυχία αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να συντονιστεί μία δεύτερη ομάδα ειδικών επιχειρήσεων (Ozel Kuvvelter Harekat Ussu, OKHU-2) και θα πρέπει να συσταθεί μία Task Force εντός Συρίας (Suryie Gorev Gucu, SSG), στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του τουρκικού στρατού, του Υπουργείου Πληροφοριών και Εξωτερικών. Η OKHU-2 δημιουργήθηκε από τον Τουρκικό Στρατό στις 6 Αυγούστου του 2015 στην επαρχία Kilis με σκοπό την εκπαίδευση ανταρτών οι οποίοι θα δρούσαν στην πόλη Zeytinlik.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η Νordic Monitor το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην πόλη Seryinol και Giuliuk στην νοτιοανατολική επαρχία Hatai κοντά στα σύνορα με την Συρία. Στο μέρος αυτό έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Συρία. Σύμφωνα με τα γεγονότα αυτά η OKHU-2 θα διοικήσει τις δυνάμεις ανταρτών και πολιτοφυλακών στην περιοχή, ενώ οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα ευθύνονται μόνο για την μεταφορά τους εντός Συρία.

Επιπλέον τα τουρκικά έγγραφα υπογράμμισαν πως χρειάζεται να γίνει ορθή επιλογή ηγετικών μαχητών εντός των αντάρτικων στρατευμάτων, οι οποία θα ενταχθούν στον Συριακό Στρατό και από εκεί θα στρατολογήσουν Ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι βρίσκονται εντός του συριακού στρατεύματος. 

Όλες αυτές οι εξοπλιστικές προσπάθειες χρειάζονται κονδύλια τα οποία το τουρκικό κράτος δεν διαθέτει, γι’αυτό σκοπεύει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία, για πυρομαχικά και εξοπλισμό.

Πηγή: www.nordicmonitor.com

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube