REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 27 Φεβρουαρίου 2020

Οι Τούρκοι αντεπιτίθενται στη Συρία, με κάπως… “ύποπτη” ρωσική αδράνεια

Οι Τούρκοι αντεπιτίθενται στη Συρία, με κάπως… “ύποπτη” ρωσική αδράνεια

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη αντεπίθεση του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Συρίας και την επαρχία Ιντλίμπ. Οι Τούρκοι αντεπιτίθενται στο μέτωπο της Σαρακίμπ, σημειώνοντας προς ώρας κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχουν ανακαταλάβει μια σειρά από χωριά.

Αν υποχωρήσουν οι Σύροι θα είναι σοβαρή ήττα για το σημείο είναι κομβικό, ενώ θα αναπτερώσει το ηθικό του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στο ναδίρ, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς η τουρκική Αεροπορία έχει αποδειχθεί στην πράξη ανίκανη να καλύψει τις χερσαίες δυνάμεις.

Αυτό προφανώς οφείλεται στην αποτροπή της προοπτικής ουσιαστικής και αποτελεσματικής εμπλοκής των τουρκικών F-16 από τη ρωσική Αεροπορία, χωρίς να σημαίνει αυτό απαραίτητα ότι παρά την παρουσία ρωσικών μαχητικών πρώτης γραμμής όπως τα Su-35, η Τουρκία δεν διαθέτει συντριπτικό πλεονέκτημα, λόγω γειτνίασης με το θέατρο επιχειρήσεων, αφού με ευκολία θα μπορούσε να αναπτύξει το σύνολο του στόλου μαχητικών τρίτης γενιάς που διαθέτει.

Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα ακυρώνεται στην πράξη, αφού αφορά μονάχα το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης Ρωσίας-Τουρκίας, μια κατάσταση της οποίας οι επιπτώσεις σε μέτωπα πολύ ευρύτερα αυτού της Συρίας, θα αποδεικνύονταν μακροπρόθεσμα καταστροφικά για την Τουρκία. Έτσι η Ρωσία εξασφαλίζει αποτροπή, παρότι με υποδεέστερη αεροπορική δύναμη.

Κατά συνέπεια, η υποψία που εγείρεται είναι ότι οι Ρώσοι τελούν σε γνώση και έχουν επιτρέψει μερική αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων και των κερδών που έχουν αποσπάσει στο έδαφος, μέσω της τουρκικής προέλασης στο πλαίσιο της προσπάθειας συμβιβασμού με τους Τούρκους, που έχουν απειλήσει να αυξήσουν εκ νέου τις επαφές με τους πάλαι ποτέ συμμάχους τους στη Δύση. Έτσι δίνοντας μια νίκη στον Ερντογάν αυξάνουν τις πιθανότητες διάσωσης της “στρατηγικής” τους σχέσης…

Πηγή: defence-point

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube