Weather Icon
Ρωσία , Συρία 18 Φεβρουαρίου 2020

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία «δίνει» την Ιντλίμπ στον Άσαντ! Νέες εναέριες επιδρομές

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία «δίνει» την Ιντλίμπ στον Άσαντ! Νέες εναέριες επιδρομές

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σήμερα, Τρίτη, μεγάλη επίθεση στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των εχθρών του Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeimim και πραγματοποίησαν 30 αεροπορικές επιδρομές, καθιστώντας αυτή τη μεγαλύτερη επίθεση στη Συρία για φέτος.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του ενέτειναν την επίθεσή τους εναντίον της περιοχής Ιντλίμπ, όπου κατοικούν σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι εκτοπισθέντες από άλλες περιοχές της Συρίας. Η Ιντλίμπ εξακολουθεί να διαφεύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού.

Αυτή η νέα κλιμάκωση επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και το δυτικό του Χαλεπίου, σε μια περιοχή που διασχίζεται από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη Χαλέπι, πρώην οικονομικό πνεύμονα της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η επαρχία Ιντλίμπ και ορισμένες ζώνες των γειτονικών περιοχών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας κυριαρχούνται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και εκεί βρίσκονται και άλλες τζιχαντιστικές και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

ΟΗΕ: Φρίκη για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Σχεδόν 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί φέτος σε επιθέσεις στην βορειοδυτική Συρία, το 93% εξ αυτών σε επιδρομές της συριακής κυβέρνησης και της συμμάχου της, της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η κορυφαία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει «φρίκη για την κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης», η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει απ’ ευθείας πλήγματα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων ή κοντά σ’ αυτούς, καθώς και σε ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων χθες, Δευτέρα, δύο νοσοκομείων. Η ίδια είχε δηλώσει προηγουμένως πως τέτοιες ενέργειες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Ο εκπρόσωπος της Μπατσελέτ, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ερωτηθείς αν η Συρία και η Ρωσία στοχοποιούν εσκεμμένα αμάχους και κτίρια που προστατεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Γενεύη: «Ο μεγάλος αριθμός των επιθέσεων σε νοσοκομεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία υποδηλώνει πως δεν μπορεί να είναι τυχαίες».

Η Μπατσελέτ ζήτησε να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να διευκολυνθεί η «διέλευση των αμάχων με ασφάλεια».

Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται «είναι ψυχικά τραυματισμένοι και υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες παγετού επειδή οι καταυλισμοί (των εκτοπισμένων) είναι γεμάτοι», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Οι μητέρες καίνε πλαστικό για να ζεστάνουν τα παιδιά. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του κρύου», υπογράμμισε.

«Η βία στη βορειοδυτική Συρία είναι τυφλή», δήλωσε ο Λόουκοκ. «Πλήττονται ιδρύματα υγείας, σχολεία, κατοικημένες περιοχές, τζαμιά και αγορές».

Ωστόσο το καθεστώς δεν μοιάζει έτοιμο να σταματήσει την επίθεσή του παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και αφού οι δυνάμεις του, με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ, έχουν ανακαταλάβει περισσότερο από το 70% του εδάφους.

Χθες, Δευτέρα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε πως σκοπεύει να συνεχίσει την επίθεση. «Η μάχη για την απελευθέρωση των επαρχιών του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ συνεχίζεται», δήλωσε.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 380 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube