Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 19 Φεβρουαρίου 2020

Η Ρωσία αναβαθμίζει όλες τις κορβέτες Nanuchka III του Στόλου του Ειρηνικού

Η Ρωσία αναβαθμίζει όλες τις κορβέτες Nanuchka III του Στόλου του Ειρηνικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο πρακτορείο ειδήσεων TASS όλα τα ελαφρά πλοία της κλάσης Nanuchka III (Project 1234) της 114ης Ταξιαρχίας του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού θα εκσυγχρονιστούν με νέα ραντάρ, οπλισμό, συστήματα επικοινωνιών και νέας τεχνολογίας οικονομικούς κινητήρες ντίζελ.

Η εφημερίδα Izvestia αναφέρει πως αποστολή των αναβαθμισμένων κορβετών Nanuchka III θα είναι η προστασία των ναυτικών βάσεων πυρηνικών υποβρυχίων, η περιπολία και άμυνα των ακτών από εισβολή καθώς και η κάλυψη των υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων κλάσης Borei (Project 955) κατά την ευαίσθητη φάση του απόπλου τους.

Ο εκσυγχρονισμός εφαρμόστηκε αρχικά στην κορβέτα “Smerch” (423) σε πειραματικό επίπεδο. Κρίνοντας πως ήταν επιτυχημένος, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αποφάσισε την επέκτασή του σε όλες τις κορβέτες της κλάσης που έχουν ορμητήριο την χερσόνησο της Καμτσάτκα. Αυτή τη στιγμή, το ρωσικό ναυτικό επιχειρεί με 12 κορβέτες του τύπου, τις περισσότερες σε αυτήν την περιοχή.

Όπως εξηγεί και ο ειδικός Vladimir Anokhin τα σχέδια του ρωσικού ναυτικού περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός αμυντικού τόξου από το Βλαδιβοστόκ ως τις Κουρίλες νήσους, τη νήσο Σαχαλίνη και τη χερσόνησο της Καμτσάτκα.

“Πρόκειται για μια πολυστρωματική άμυνα. Ο στόλος θα αντιμετωπίζει τις εχθρικές απειλές καθώς αυτές πλησιάζουν τις ρωσικές ακτές με την κάλυψη της αεροπορίας, στη συνέχεια των πυραυλοφόρων πλοίων και τελικά με παράκτιες πυραλικές συστοιχίες Bal και Bastion. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίζουν στόχους από αποστάσεις 500 χλμ. Στην ξηρά, μια δύναμη εισβολής θα αντιμετωπίσει τις παράκτιες δυνάμεις άμυνας του στόλου του Ειρηνικού”, είπε ο Anokhin.

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα κατέχει στρατηγική θέση ελέγχοντας την έξοδο του Βόρειου Περάσματος που δημιουργείται τώρα μέσω του Αρκτικού Ωκεανού. Επίσης, η περιοχή αντιμετωπίζει δυνητικά μελλοντικές απειλές. Η Ιαπωνία δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρο να επιστρέψει στις Κουρίλες και οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές βάσεις στην περιοχή όπως και στη Ν. Κορέα, συνεχίζει ο Anokhin.

Η χρήση πυραυλοφόρων πλοίων είναι πολύ χρήσιμη σε νησιωτικό περιβάλλον και αβαθή ύδατα, δηλώνει ο πρώην επιτελάρχης του Ναυτικού, ναύαρχος Valentin Selivanov.

“Μπορούν να φράξουν την πρόσβαση ξένων πολεμικών καθώς κατευθύνονται προς τις ναυτικές μας βάσεις. Οι ξένοι ανέκαθεν εποφθαλμιούσαν την Καμτσάτκα. Τα πλοία της κλάσης Ovod (σημ. Nanuchka) θα πρέπει να υπερασπιστούν τη βάση υποβρυχίων του Vilyuchinsk που είναι εξαιρετικής σημασίας για την άμυνα της Ρωσίας στον Ειρηνικό. Τα πυραυλοφόρα πλοία θα εξασφαλίσουν την έξοδο των υποβρυχίων από τις βάσεις τους”, είπε.

Όπως αναφέρθηκε, οι κορβέτα “Smerch” ήταν η πρώτη της κλάσης που εκσυγχρονίστηκε με νέο κέντρο διεύθυνσης πυρός, ραντάρ, συστήματα επικοινωνίας και νέους κινητήρες. Το ξεπερασμένο σύστημα Titan αντικαταστάθηκε από ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης που επιτρέπει την λήψη και ανάλυση ραδιοσημάτων που εκπέμπονται από άλλες πηγές χωρίς να ενεργοποιήσει το δικό του ραντάρ. Έτσι, μπορεί να αναγνωρίσει εχθρικά πλοία από απόσταση δίχως να γίνει το ίδιο αντιληπτό και να καταφέρει το πρώτο πλήγμα.

Ο οπλισμός έχει επίσης ανανεωθεί. Τη θέση των 6 πυραύλων SS-N-9 Siren πλέον κατέχουν 16 (4 τετράδες) σύγχρονοι Kh-35 Uran με ικανότητα αυτόνομης καθοδήγησης και πλήγματος ναυτικών όσο και χερσαίων στόχων. Το πυροβολικό έχει επίσης ανανεωθεί. Βασικό πυροβόλο θα είναι το AK-176MA που μπορεί να βάλλει 150 βλήματα το λεπτό σε αποστάσεις ως 15 χλμ. Το πυροβόλο έχει ψηφιακό σύστημα ελέγχου και κατευθύνεται από τα ηλεκτρο-οπτικό σταθμό Sfera-2 τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να αναγνωρίσει και να σκοπεύσει σε κάθε καιρό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με την Izvestia.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube