Ιστορία 17 Φεβρουαρίου 2020

Η πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο και ο “Ναυτίλος”

Η πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο και ο “Ναυτίλος”

Στις 17 Φεβρουαρίου 1864 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων.

Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό.

Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

Το Χάνλεϊ (Hunley) κατασκευάστηκε στη Νέα Ορλεάνη ως κουρσάρος από τον Οράς Χάνλεϊ, τέθηκε στη συνέχεια υπό τον έλεγχο του Συνομοσπονδιακού Στρατού στο Τσάρλεστον, και στην ουσία έγινε το πρώτο υποβρύχιο που βύθισε πλοίο σε θαλάσσια πολεμική εμπλοκή.

Όπως αναφέρουν οι πηγές βυθίστηκε για άγνωστους λόγους μετά την επιτυχημένη του επίθεση κατά του Χαοζοτόνικ (USS Housatonic), το οποίο ναυπηγήθηκε στο Τσάρλεστον της Βοστώνης και ακολούθως έγινε το πρώτο πολεμικό πλοίο στην ιστορία που βυθίστηκε από υποβρύχιο.

Ο Ναυτίλος του Νέμο

Δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ναυμαχία να ενέπνευσε τον Γάλλο συγγραφέα, Ιούλιο Βερν, να γράψει το μυθιστόρημα «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», το οποίο εκδόθηκε το 1869, 5 χρόνια μετά τη συγκεκριμένη ναυμαχία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όπως φαίνεται μόνο φαντασία δεν είναι.

Στο συγκλονιστικό αυτό έργο, ο Ιούλιος Βερν περιγράφει το ταξίδι του καθηγητή Αρονάξ μέσα στο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο «Ναυτίλο».

Ο Ναυτίλος βύθιζε πολεμικά πλοία, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο πλοίαρχος Νέμο θεωρούσε, ότι έπαιρνε εκδίκηση για τον χαμό της οικογένειάς του.

Με πληροφορίες από Sansimera.gr, Wikipedia και “20.00 λεύγες κάτω από τη θάλασσα” του Ιουλίου Βέρν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube