Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 8 Φεβρουαρίου 2020

“Η πίεση στις τράπεζες θα αυξηθεί περισσότερο…”

“Η πίεση στις τράπεζες θα αυξηθεί περισσότερο…”

του Γ. Αγγέλη

Με τρία “ηγετικά” στελέχη της η Bundesbank αποφάσισε να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στην “γραμμή” Λαγκάρντ έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε στο τελευταίο δ.σ. της ΕΚΤ, το οποίο κατά τις δηλώσεις της νέα;ς προέδρου είχε ασχοληθεί με δύο θέματα : την αναθεώρηση της νομισματικής της πολιτικής και την κλιματική αλλαγή.

Τα “νέα” που προκύπτουν από το μπαράζ αυτών των δημόσιων τοποθετήσεων των ηγετικών στελεχών της Bundesbank είναι σημαντικά, για το νέο τοπίο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

* Σύμφωνα με την τοποθέτηση της αντιπροέδρου της ΕΚΤ Κλαούντια Μπούχ – η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο Βάϊντμαν σε όλα τα δ.σ. της ΕΚΤ – το τραπεζικό ευρωσύστημα αντιμετωπίζει διπλή απειλή. Τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ύφεσης σε περίπτωση που η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση συνεχισθεί και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που μπορεί να προκύψει από μία ξαφνική άνοδο των επιτοκίων, σε ένα περιβάλλον …μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων.

* Ο πρόεδρος της Bundesbank σε δημόσια ομιλία του μετά το ΔΣ της ΕΚΤ δεν δίστασε να επαναφέρει δημόσια την αντίθεσή του για τις εκτεταμένες αγορές τίτλων του Μάριο Ντράγκι που συνεχίζει η Λαγκάρντ. Αγορές οι οποίες οδηγούν σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια σε ασφυκτική κατάσταση την κερδοφορία των τραπεζών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την πρόθεση της Λαγκάρντ να “επανεξετάσει” το όριο του πληθωρισμού σαν οδηγό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

* Την “βεντάλια” των θέσεων της Bundesbank (Buba) απέναντι στην “ατζέντα” Λαγκάρντ συμπλήρωσε ο Γιοακίμ Βέρμελινγκ, καθηγητής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Buba, ο οποίος επιβεβαίωσε την “στροφή” στα κριτήρια χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, τόσο λόγω της δύσκολης συγκυρίας λόγω χαμηλών επιτοκίων, όσο και της “κλιματικής αλλαγής”.

Ο κ. Βέρμελινγκ στενός συνεργάτης του Βάϊντμαν, σε συνέντευξή του στον γερμανικό οικονομικό Τύπο – και αυτή μετά το δ.σ. της ΕΚΤ – υποστήριξε ότι στην επόμενη περίοδο “η πίεση στις τράπεζες θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο…”.

Και αυτό διότι μεταξύ άλλων οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να συνυπολογίσουν πλέον στα χρηματοδοτικά τους πλάνα την κλιματική αλλαγή και να εντάξουν στα κριτήρια χρηματοδότησής τους τον κίνδυνο από αυτή.

Αυτό όπως εξήγησε σημαίνει πως “όταν αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους, θα πρέπει να εξετάζουν εάν η επιχείρησή τους εκτίθεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής” γιατί αυτό, όπως τόνισε, σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις με υψηλό επίπεδο κλιματικού κινδύνου θα πρέπει να υπολογίζουν τον κίνδυνο αυτό στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους και “οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να διαθέσουν περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καλυφθούν έναντι του κινδύνου αυτού…”.

Αυτό βέβαια οδηγεί στην ανάγκη να προσδιορισθούν οι κίνδυνοι αυτοί και το πιθανό κόστος κάλυψής τους, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν νέα μοντέλα χρηματοδότησης αλλά και δημιουργίας προβλέψεων για το σύστημα, που δεν υπάρχουν σήμερα. Όπως παραδέχθηκε και αυτός όλα αυτά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο ευρωσύστημα συνολικά αλλά και στις γερμανικές τράπεζες ειδικά…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube