REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Φεβρουαρίου 2020

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου
Η Ελλάδα και η Κύπρος κατήγγειλαν ως παράνομη τη συμφωνία, όμως κανένα άλλο κράτος δεν έπραξε το ίδιο, παρά μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. ανέφερε ότι το Μνημόνιο Τουρκίας, Λιβύης είναι νομικά άκυρο. Στο ίδιο περίπου μοτίβο και οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ και Ρωσίας.
Κι όμως το νομικά άκυρη από το παράνομη συμφωνία, έχουν σημαντική διαφορά και νομικά και πολιτικά.
Η Ελλάδα, ξανά απούσα από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, όπου μελλοντικά θα παρθεί η όποια απόφαση.
Ξαφνικά τώρα βλέπουμε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να αλλάζει διαμετρικά αντίθετη θέση και να υιοθετεί προσφυγή στη Χάγη. Έχει όμως η προσφυγή προετοιμαστεί σωστά; Είναι εφικτοί οι επιδιωκόμενοι στόχοι; Προσμετρήθηκαν οι όποιοι κίνδυνοι; Φοβάμαι πως όχι.
Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις και στην αποφασιστικότητα της Άγκυρας, για να υλοποιήσει αυτό το μνημόνιο, η μόνη επιβαλλόμενη απόφαση είναι να ανακηρύξει η Ελλάδα τη δική της ΑΟΖ, στην ίδια περιοχή, να υπογράψει με την Κύπρο τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και να καλέσει στη συνέχεια την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Λιβύη, να συζητήσουν τις διαφορές τους. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία να πάνε στη Χάγη με συνυποσχετικό.
Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ακυρώσει στην πράξη τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας και να αποφύγει τα εθνικά επικίνδυνα αδιέξοδα.  

*Πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΔΗΚΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube