Weather Icon

Οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του Ιράκ χρειάζονται το Κουρδιστάν: Ανάλυση

Οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του Ιράκ χρειάζονται το Κουρδιστάν: Ανάλυση

Μετά από μερικά χρόνια επιτυχιών και αποτυχιών στις σχέσεις τους, η κυβέρνηση του Κουρδιστάν καθώς και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην υπογραφή μίας συμφωνίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς του.

Εν τω μεταξύ οι θερμές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην περιοχή του Κόλπου ενδέχεται σύντομα να δημιουργήσουν νέο  πεδίο συγκρούσεων εντός του Ιράκ.

Ο Bahroz Jafar ιδρυτής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Περιφερειακών Μελετών, πιστεύει ότι η Βαγδάτη θα χρειαστεί την Erbil για την εξαγωγή του μεγαλύτερου ποσοστού του αργού της πετρελαίου στην αγορά.

Υποστήριξε στην τελευταία ανάλυση ότι οι εντάσεις στον Κόλπο θα υποβαθμίσουν τις εξαγωγές του πετρελαίου του Ιράκ μέσω του Στενού του Ορμούζ, γεγονός που θα οδηγήσει την χώρα στην εξαγωγή πετρελαίου μέσω του Κουρδιστάν, με τελικό προορισμό το λιμάνι Σεϊχάν της Τουρκίας και μετέπειτα την Μεσόγειο.

Ο Jafar υπενθυμίζει ότι η Βαγδάτη προσέφυγε στον πετρελαιοπαραγωγό της KRG για να εξάγει το πετρέλαιό της κατά την διάρκεια του πολυετούς πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό αποτελεί ένα σενάριο που ο Jafar πιστεύει πως είναι πιθανό να ξανασυμβεί σε μεγάλη κλίμακα.

Επέκρινε επίσης τις πολιτικές της ιρακινής κυβέρνησης προς το Κουρδιστάν, οι οποίες μεταφράζονται σε προσπάθεια προώθησης του πετρελαίου της KRG. Σύμφωνα με τον Jafar ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι τώρα ”πωλούν το πετρέλαιο του Ιράν σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό του Ιράκ” , καθώς το Ιράν υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα.

Σχόλιο: όπως βλέπουμε οι προσπάθειες δημιουργίας πετρελαϊκών-εμπορικών δικτύων του Κουρδιστάν με τις γύρω χώρες ενισχύεται συνεχώς. Ως μελλοντικό υποκατάστατο του τουρκικού λιμανιού φαίνεται να εμφανίζεται το Συριακό λιμάνι της Μεσογείου μέσω του οποίου δύναται να ενωθούν οι κουρδικές εμπορικές-πετρελαϊκές ροές με τις δυτικές.

Μετάφραση-σχόλιο: Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: http://www.basnews.com/index.php/en/reports/547266

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube