REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις 23 Φεβρουαρίου 2020

Η μεγάλη πρόκληση για το Πολεμικό Ναυτικό- Η απόφαση της Ουάσιγκτον για την παραχώρηση καταδρομικών Τiconderonga

Η μεγάλη πρόκληση για το Πολεμικό Ναυτικό- Η απόφαση της Ουάσιγκτον για την παραχώρηση καταδρομικών Τiconderonga

Τα οφέλη και το κόστος της συμφωνίας

Οι πρώτοι μήνες της Άνοιξης αναμένεται να αποτελέσουν την πλέον κρίσιμη εδώ και πολλά χρόνια περίοδο για το μέλλον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αύριο φτάνει στην Αθήνα και επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί την ώρα που η διαφαινόμενη συμφωνία για τις φρεγάτες Βelh@ra βρίσκεται μια ‘’ανάσα’’ πριν ‘’κλειδώσει’’ οριστικά. Μέσα στον Μάρτιο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει στις ΗΠΑ. Στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και το ενδεχόμενο απόκτησης καταδρομικών Τiconderonga τα οποία σταδιακά αποσύρονται από το Αμερικανικό ναυτικό. Το Ελληνικό Επιτελείο γνωρίζει ότι στις ΗΠΑ θα δεχτεί αρκετές και δελεαστικές προτάσεις που έχουν στόχο να κάνουν το ΠΝ να αλλάξει ρότα από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Προτάσεις και για νέα πλοία αλλά και για πλοία ενδιάμεσης λύσης που χρειάζεται η Ελλάδα. Άλλωστε οι δύο φρεγάτες από την Ολλανδία τις οποίες είχαν βάλει στόχο οι Επιτελείς του ΠΝ τελικά δεν αποσύρονται.

Η συζήτηση για τα Ticonderonga άρχισε όταν οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν αρνητικοί στο αίτημα της Αθήνας για παραχώρηση των πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burke τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια αφού τα συγκεκριμένα πλοία κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Τα Arleigh Burke άλλωστε αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό πλοίο κρούσης για το Αμερικανικό ναυτικό αφού διαθέτει τους στρατηγικούς πυραύλους Tomahawk κατηγορίας Cruise.

Tότε οι Αμερικανοί φέρονται να έκαναν ρελάνς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα παλαιότερα μεν αλλά με τεράστια ισχύ πυρός καταδρομικά Ticonderonga.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube