REAL TIME |

Weather Icon

Η ΛΑΡΚΟ πτώχευσε, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη λύση…

Η ΛΑΡΚΟ πτώχευσε, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη λύση…

Τι είναι η ΛΑΡΚΟ; Είναι μια πτωχευμένη εταιρεία, που αν ζούσαμε σε κανονική χώρα θα είχε βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια. Δεν φτάνει που παράγει ένα προϊόν σε τιμές μεγαλύτερες από τις εμπορεύσιμες διεθνείς τιμές, συσσωρεύοντας συνεχώς νέο χρέος, την ίδια στιγμή χρωστάει 485 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ, τράπεζες, προμηθευτές και εργολάβους. Επίσης απειλείται με πρόστιμα 50 εκατ. για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ενώ βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καλείται να επιστρέψει στο Δημόσιο 135 εκατ. ευρώ, που κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Είναι κοντά, πολύ κοντά όμως, σε αυτό που αποκαλούμε “σαπάκι του Δημοσίου”. Κάθε μέρα που περνάει η εταιρεία συσσωρεύει ζημιές 223.000 ευρώ. Δεν το λες και επιτυχία.

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, συνάντησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του μετέφεραν την εύλογη αγωνία τους για τις δουλειές τους. Απόλυτα θεμιτό. Αν δεν ήταν “κακομαθημένα παιδιά του δημοσίου” θα ήταν ήδη στο ταμείο ανεργίας. Δικαιολογημένα ανησυχούν.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους εργαζόμενους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία; Για τα χρέη; Για το προϊόν που παράγει και που δεν είναι ανταγωνιστικό; Απολύτως τίποτα. Σαν να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.

Αντίθετα τους είπε ότι “πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία αυτή η επιχείρηση διότι αποτελεί μια επιχείρηση σημαντική και για την τοπική και για την εθνική οικονομία και συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ με την εξαγωγική δραστηριότητα της”. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τα νούμερα ο πρώην, αλλά πρέπει να το συνηθίσουμε.

Τι άλλο τους είπε ο κ. Τσίπρας;

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια έδωσε μάχη, παρά τις δυσκολίες, “για να κρατήσει (ζωντανή) την επιχείρηση”. Σωστό. Αυτό που δεν τους είπε -και δεν μας είπε- είναι το πώς ακριβώς έδωσε αυτή τη μάχη. Ποια ήταν τα όπλα του “πολεμιστή Τσίπρα”;

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο “πρώην” έδωσε μάχη, ώστε να φορτωθούν οι φορολογούμενοι τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και να κρατηθεί έτσι στη ζωή η πτωχευμένη εταιρεία. Με αλλεπάλληλους διακανονισμούς, με εκπτώσεις στο ρεύμα και με άλλες μεθοδεύσεις, που επέτρεψαν στην εταιρεία να μείνει ζωντανή. Πλήρωναν οι φορολογούμενοι. No problem.

Και ομως παρά τους διακανονισμούς και τις εκπτώσεις που έκανε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να μην πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει. Ποιος πλήρωσε και πληρώνει το φέσι; Οι Ελληνες φορολογούμενοι. Ετσι ξέρω να δίνω κι εγώ μάχες όμως. Αν πληρώνουν οι άλλοι, και πάλι no problem.

για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube