Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος 21 Φεβρουαρίου 2020

Η Κύπρος δεν εκβιάζεται

Η Κύπρος δεν εκβιάζεται

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας εφαρμόζεται βάσει του προγραμματισμού.

Νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αρχή να γίνεται τον Απρίλιο στο οικόπεδο 6 από την κοινοπραξία Total και ENI, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας εφαρμόζεται βάσει του σχεδιασμού.

Μιλώντας στο Euronews, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι «οι προκλήσεις από την Τουρκία δεν είναι κάτι καινούργιο», ωστόσο όπως πρόσθεσε, την τελευταία περίοδο παρατηρείται κλιμάκωση των ενεργειών της Άγκυρας.

Διευκρίνισε όμως, πως «παρά τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά».

Ο κ. Λακκοτρύπης προανήγγειλε νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων το επόμενο διάστημα, αρχικά από τη γαλλοιταλική κοινοπραξία Total – ENI και εν συνεχεία από αμερικανικές εταιρείες.

Κληθείς να σχολιάσει τουρκικές δηλώσεις περί οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με το Ισραήλ, μετά από τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, επεσήμανε ότι μέλημα της Κύπρου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες.

Αναφορικά με αμερικανικά δημοσιεύματα τα οποία συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθύγραμμιση των συμφερόντων.

«Τα συμφέροντα λοιπόν μεγάλων εταιρειών και βέβαιως των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», σημείωσε.

Ερντογάν: Τον Μάρτιο η Τουρκία θα διαθέτει τρίτο πλοίο για έρευνες και γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε βουλευτές την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα θα διαθέτει τον Μάρτιο και τρίτο σκάφος ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά από δοκιμές.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για 6ης γενιάς πλοίο – γεωτρύπανο, το οποίο μπορεί να φθάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αγόρασε και τρίτο πλοίο γεωτρύπανο.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak ανέφερε ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, η Τουρκία θα δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης.

πηγή: www.sputniknew.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube