Weather Icon
Ελλάδα , ΝΑΤΟ , Ρωσία 9 Φεβρουαρίου 2020

Η φιλική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας θα μπορούσε να ”παραλύσει” το ΝΑΤΟ

Η φιλική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας θα μπορούσε να ”παραλύσει” το ΝΑΤΟ

Του Agence France-Presse

”Μία φιλική προς την Μόσχα Ελλάδα θα μπορούσε να παραλύσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αντιδράσει στην Ρωσική επιθετικότητα”, είχε δηλώσει  ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Zbigniew Brzezinski.

‘Η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας για να επιβραδύνει την εξέλιξη της συμμαχίας, εφόσον η Ρωσία έθεσε τα βλέμματά της στα κράτη μέλη της Βαλτικής”, δήλωσε ο Dziennik Gazeta Prawna της Πολωνικής Κυβερνήσεως.

Το γεράκι του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος εργάστηκε με τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ από το 1977 εώς το 1981, δήλωσε ότι και η Πολωνία ”θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο’‘ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. ”Κίνδυνο επίσης αντιμετωπίζουν τα κράτη και πέριξ της  Ρωσίας με κυριότερα την Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν”.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεσμεύει την συμμαχία των 28 μελών να απαντήσει συλλογικά αν επιτεθεί ένα μέλος σε ένα άλλο, ανέφερε.

”αλλά το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από την αρχή της ομοφωνίας”, είχε δηλώσει ο Μπρεζίνσκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Πολωνία, προειδοποιώντας ότι η συμμαχία θα μπορούσε να παραλύσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στις 8 Απριλίου στην Μόσχα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι εκείνη την περίοδο είχαν στραφεί στην Ρωσία και την Κίνα για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις δανείων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Νωρίτερα το 2015 ο Μπρεζίνσκι παρότρυνε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναπτύξουν στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής προκειμένου να αποτρέψουν την Ρωσία  από την ενδεχόμενη επέμβαση στις πρώην Σοβιετικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περισσότερα αεροσκάφη, πλοία και προσωπικό στην Ανατολική του πτέρυγα, με εμφανής μετακίνηση των στρατευμάτων στην περιοχή της Νότιας Σινικής θάλασσας.

Το ΝΑΤΟ επίσης δημιούργησε μία δύναμη 5.000 στρατιωτών ικανών να αναπτύξουν ταχέως στρατιωτικές ικανότητες στα κράτη της Βαλτικής, την Βουλγαρία, την Πολωνία και την Ρουμανία.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή:  https://www.defencetalk.com/

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube