Weather Icon
Λαθρομετανάστευση , Συρία 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιντλίμπ και οι επιπτώσεις στο προσφυγικό

Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιντλίμπ και οι επιπτώσεις στο προσφυγικό
Αντώνης Στυλιανού*

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από εννέα χρόνια συγκρούσεων, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων σε γεωπολιτικό επίπεδο, διαταράσσοντας τις γεωπολιτικές (αν)ισορροπίες που επικρατούσαν μέχρι σήμερα.

Πλέον, βρισκόμαστε σε μια εντατικοποίηση, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των αμερικανικών δυνάμεων που δρούσαν στην χώρα, της διαμάχης μέσω αντιπροσώπων, η οποία ενδεχομένως, αν και απευκταίο σενάριο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των κυρίαρχων εμπλεκομένων δυνάμεων στην περιοχή, ήτοι της Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Συρίας βρίσκονται σε μια επικίνδυνη καμπή, με εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις των συμφωνηθέντων σε προηγούμενες διασκέψεις και ειδικά της συμφωνίας του Σότσι και της διαδικασίας της Αστάνα, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις στην βορειοδυτική Συρία και την ίδια στιγμή που οι υποστηριζόμενες από την Ρωσία δυνάμεις του καθεστώτος Άσαν συνεχίζουν την προέλαση τους για την κατάληψη του τελευταίου θύλακα αντικαθεστωτικών στην Συρία.

Πέραν των πιο πάνω δεδομένων, ένα ιδιαίτερο ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργείται στην περιοχή. Ήδη, κατ’ εκτίμηση, υπάρχουν περί των 900,000 εκτοπισμένων ανθρώπων στην περιοχή, γεγονός που αναδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το ζήτημα του μεταναστευτικού, την ίδια στιγμή που το ίδιο ζήτημα αναβαθμίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως απειλήσει την Ένωση για άνοιγμα των συνόρων της και μια νέα μεταναστευτική κρίση, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα, την απειλή μεταναστευτικών ροών από την βόρεια Αφρική και ειδικά από το μέτωπο της Λιβύης.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί ότι ειδικά η περιοχή του Ιντλιμπ αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην δεκαετή σχεδόν σύρραξη στη Συρία. Το Ιντλιμπ αποτελεί πλέον την τελευταία περιοχή όπου υπάρχουν τζιχαντιστές και έχει την δυνατότητα να διατηρήσει την υφιστάμενη κρίση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό σημείο, την ίδια στιγμή που στην περιοχή όπου δρουν οι αντικαθεστωτικές και τζιχαντιστικές δυνάμεις διαβιούν περί των τριών εκατομμυρίων αμάχων, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μετατοπιστεί από άλλες περιοχές και είχαν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές που βρήκαν καταφύγιο σε ένα από τα ισχυρότερα τους, τελευταία προπύργια.

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της τελευταίας κρίσης στην περιοχή είναι, πέραν της αναβίωσης νέων μεταναστευτικών ροών, το μέλλον των «σκληροπυρηνικών» τζιχαντιστών που θα χρειαστούν νέα μέτωπα δράσης, ενδεχομένως εκτός της συριακής επικρατείας και πολύ πιθανόν εντός της ευρωπαϊκής επικρατείας. Ο φόβος της τρομοκρατίας παραμένει έντονα υπαρκτός και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πληγεί πολλάκις από την δράση κοιμώμενων / μοναχικών λύκων αλλά και οργανωμένων τρομοκρατικών ενεργειών, θα πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια και τις επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης στη Συρία.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube