Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 19 Φεβρουαρίου 2020

Η απάντηση της Ρωσίας στις απειλές Ερντογάν για επιχείρηση στο Ιντλίμπ: Είναι το χειρότερο σενάριο (μην το επιχειρήσεις…)

Η απάντηση της Ρωσίας στις απειλές Ερντογάν για επιχείρηση στο Ιντλίμπ: Είναι το χειρότερο σενάριο (μην το επιχειρήσεις…)

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είπε:

«Όπως με οποιαδήποτε επιχείρηση, διαμηνύουμε ότι “μπορούμε να εμφανιστούμε μέσα στη νύχτα, ανά πάσα στιγμή”. Με άλλα λόγια, η επιχείρηση στην Ιντλίμπ μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή».

Στη φράση αυτή η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση και σκληρή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitriy Peskov, αναφερόμενος στη δήλωση αυτή είπε ότι είναι το χειρότερο σενάριο για την περιοχή του Ιντλίμπ.

Με βάση είδηση που δημοσίευσε το Sputnik, ο Peskov, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ρωσία σε αυτήν την περίπτωση, είπε:

“Ας μην κάνουμε αξιολογήσεις και εκτιμήσεις για το χειρότερο σενάριο προς στιγμήν. Αν πρόκειται για επιχείρηση διάλυσης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο Ιντλίμπ, οι οποίες διαθέτουν μεγάλο αριθμό όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού, αυτό είναι ένα βήμα που έγινε με την συμφωνία του Σότσι. Άλλωστε, αυτό αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία. Αν όμως μιλάει για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο”.

Ο Peskov, αφού είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Τουρκία για να μην χειροτερέψει η κατάσταση στο Ιντλίμπ, πρόσθεσε:

“Και οι δύο πλευρές ήτα ευχαριστημένες με την υπογραφή της συμφωνίας στο Σότσι. Όταν όμως άρχισαν οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον του στρατού της Συρίας και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στη Συρία, τότε η χαρά μας τερματίστηκε. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την Τουρκία, για να μην χειροτερέψει η κατάσταση στο Ιντλίμπ. Οι συνομιίες αυτές θα γίνουν σίγουρα σε άλλο επίπεδο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα με την τουρκική αντιπροσωπεία, είπε:

“Στις συνομιλίες που έγιναν στη Μόσχα δεν είχαμε τελικό αποτέλεσμα. Ο στρατός της Συρίας απωθεί τους τρομοκράτες επιχειρώντας στο εθνικό τους έδαφος και όχι στο έδαφος άλλης χώρας. Η Ρωσία στηρίζει το στρατό της Συρίας στο Ιντλίμπ εναντίον των τρομοκρατών”.

Ο Peskov είπε ότι δεν είναι μέχρι στιγμής προγραμματισμένη μια τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Πούτιν με τον Ερντογάν, όμως οι δύο ηγέτες είναι σε στενή επαφή και ότι αν χρειαστεί, κάτι τέτοιο μπορεί να προγραμματιστεί σε μερικές ώρες.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την δήλωση του Λαβρόφ, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, χωρίς άλλες επεξηγήσεις μέχρι στιγμής.

 

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube