Weather Icon
Αφρική , ΗΠΑ , Ισλάμ , Τρομοκρατία 13 Φεβρουαρίου 2020

Οι Αμερικανικές Μυστικές επιχειρήσεις στην Αφρική

Οι Αμερικανικές Μυστικές επιχειρήσεις στην Αφρική

Του Matthew Petti

Κανείς δεν ξέρει τι ποσά χρημάτων ξοδεύει ο Αμερικάνικος Στρατός στις μυστικές του επιχειρήσεις στην Αφρική, αποκάλυψε ο Επικεφαλής Γενικός Επιθεωρητής σε μία πρόσφατη αναφορά του.

Ο Αμερικανικός Στρατός έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια σε μία αποστολή ”εξάλειψης” των βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων -συμπεριλαμβανομένης και της Al Qaeda και του Ισλαμικού Κράτους- από την ανατολική  και την νοτιοδυτική Αφρική. 

Παρ’αυτά το κοινό δεν έχει αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό τις μυστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ  στην Αφρικανική ήπειρο. Οι εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή στο Κογκρέσο σχετικά με το θέμα θεωρούνται απόρρητες από τότε που η Κυβερνητική Επιτροπή ξεκίνησε  να ερευνά αυτές τις επιχειρήσεις το 2018.

Την Τρίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής αποδέσμευσε για πρώτη φορά μία απόρρητη αναφορά  σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Αφρική.  Η αναφορά κατέδειξε το γεγονός πως αυτές οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να περιορίσουν το κύμα της τρομοκρατίας- ακόμα και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί ερευνητές δεν ξέρουν πως να μετριάσουν το κόστος.

Η  Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων στην Αφρική  (USAFRICOM) και  οι δυνάμεις της εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης εκπαιδεύουν τον Σομαλικό Εθνικό Στρατό σε σενάρια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, σκοπεύοντας στην εξόντωση Ισλαμικών στρατευμάτων που εμπλέκονται στον Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβύης καθώς και  στην ”διεξαγωγή διενέξεων, ασκήσεων, καθώς και περιορισμένων επιχειρήσεων”  στο Sahel και στην λίμνη του Chad.

Η γνώση του κοινού σχετικά με αυτές τις αποστολές ανέβηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Τρεις Αμερικάνοι σκοτώθηκαν σε μία επιχείρηση σε αεροπορική βάση της Κένυας στις 5 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η Γερουσία να καλέσει τον διοικητή της AFRICOM Stephen Townsend για κατάθεση στις 20 Ιανουαρίου.

Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού επιχειρήσεων στην Αφρική, παρ’αυτά ο Mark Esper δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 30 Ιανουαρίου ”οι διοίκηση στρατιωτικών υποθέσεων ακόμα εξετάζει το ζήτημα, καμία απόφαση δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής”.

Συνολικά περισσότεροι από 6.000 Αμερικανοί δραστηριοποιούνται στην Αφρικανική ήπειρο, ανέφερε  ο Townsend στην Γερουσία, το οποίο δείχνει πως ”ένα μέρος των χρημάτων του Αμερικανού φορολογούμενου πηγαίνει στις επιχειρήσεις στην Αφρική”.

Είναι αδύνατο να πούμε πόσο κοστίζουν στην πραγματικότητα αυτά τα στρατεύματα. 

Το Παράρτημα Οικονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στον επιθεωρητή πως ”δεν διαθέτουμε μηχανισμό που να προσελκύει ποσά χρημάτων για την χρηματοδότηση μικρότερων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων” . Η AFRICOM ανέφερε στην υπηρεσία πως οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από ”πολλαπλές ροές χρηματοδότησης, μερικές από τις οποίες είναι εκτός Υπουργείου Άμυνας.”.

Οι χρηματοδότηση του Αμερικανικού Στρατού οργανώνεται με βάση την δομή των Αμερικανικών Δυνάμεων και όχι με βάση την τοποθεσία τους,  δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των Αμυντικών Προτεραιοτήτων Benjamin Friedman. Επισήμανε πως ”μπορεί να θεωρούν ενοχλητικό το γεγονός πως γνωρίζουμε για αυτές τις καταστάσεις και να μην επιθυμούν την εποπτεία μας”.

”επιπλέον υπάρχει μία ακατανόητη μυστικότητα” πρόσθεσε. ”Γνωρίζουμε για παράδειγμα, πως διαθέτουμε στρατεύματα στην Νιγηρία. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κόστος των στρατευμάτων; Δεν πιστεύω πως η γνώση αυτού του ποσού προσδίδει κάποιο επιπλέον προσόν στον αντίπαλο. Παρ’αυτά πιστεύω πως δεν λέγεται για να μην μαθευτεί στην κοινλη γνώμη η ίδια η μυστική επιχείρηση.” 

”Δεν είναι κάποιου είδους πυροβόλο όπλο η γνώση περί κατάχρησης κεφαλαίων από την Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων στην Αφρική.” δήλωσε ο Joshua Meservey ανώτερος πολιτικός αναλυτής στο Heritage Foundation. ”πρέπει να ψάξουμε για περισσότερες ευκαιρίες για να κοστολογήσουμε αυτό που κάνουμε και να απαιτήσουμε πραγματικά αποτελέσματα.”

Η αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή δεν ήταν και τόσο θετική όσον αφορά την παρουσία Αμερικανικών Στρατευμάτων στην Αφρική.

Η USAFRICOM ανέφερε στον Γενικό Επιθεωρητή πως πρέπει να γίνει απόσυρση στρατευμάτων από την Λιβύη λόγω της ύπαρξης ”απρόβλεπτων θεμάτων ασφαλείας”’ τον Απρίλιο του 2019 και ανέφερε το γεγονός πως διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις ”δεν περιορίζονται στις περιοχές του Sahel και της λίμνης του Chad”

”Η αύξηση του εξτρεμισμού στο Sahel είναι αποτέλεσμα ”της αυξανόμενης ικανότητας και του εκλεπτυσμού των ικανοτήτων αυτών των εξτρεμιστικών μονάδων….σε συνδυασμό με την εμμονικά ανίκανη και διεφθαρμένη κυβέρνηση η δεν δίνει στον μέσο άνθρωπο της περιοχής κανέναν λόγο να αντισταθεί στις τρομοκρατικές οργανώσεις” δήλωσε ο Meservey.

Η Αμερικανική παρουσία στην περιοχή ίσως είναι προβληματική ”η εξάρτηση από ξένες ένοπλες δυνάμεις δεν είναι φορείς σταθερότητας και θα εγκαταλείψουν την χώρα σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει χειρότερη” προσέθεσε ο Adotei Akwei.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε στους ερευνητές οτι η Al Shabaab, η σομαλική θυγατρική της Al Qaeda, μείωσε τις διασυνοριακές επιθέσεις της στην Κένυα κατά 71% από το 2018 εως το 2019. Ο Γενικός Επιθεωρητής διαπίστωσε επίσης πως ο Σομαλικός Εθνικός Στρατός ”δεν έχει επιδείξει την ικανότητα να διατηρεί έδαφος χωρίς διεθνή υποστήριξη”.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις παραμένουν θανάσιμη απειλή, ακόμα και αν ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Η Al Shabaab δολοφόνησε δύο αμερικανούς ανταποκριτές και έναν αμερικάνο στρατιώτη σε επιδρομή στο αεροδρόμιο της Κένυας στις 5  Ιανουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εκατοντάδες θανάτους αμάχων από βομβαρδισμούς αμερικανών στην Σομαλία. 

Οι βομβαρδισμοί έχουν εκδιώξει τους ντόπιους από τα χωράφια τους δίνοντας έδαφος στις δυνάμεις της Al Shabaab. 

”δεν γνωρίζουμε τι συμφέροντα έχουν στην περιοχή του Καμερούν και της Νιγηρίας” ανέφερε ο Akwei. ” Παρόμοια ήδη ερευνών πρέπει να διεξαχθούν και σε άλλα γεωγραφικά μέτωπα της Αφρικής”.

”Δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευθούν τα λεγόμενα των ΗΠΑ” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ στην Αφρική ”θα μπορούσαν να ξοδέψουν χρόνο για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρά να ασχολούνται με τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να εξιχνιάσουν το οικονομικό κομμάτι των επιχειρήσεων”.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://nationalinterest.org/

 

 

 

 

 

σχετικά άρθρα