REAL TIME |

Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 21 Φεβρουαρίου 2020

Η Αγκυρα προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Στρογγύλη

Η Αγκυρα προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Στρογγύλη

Ως σοβαρό επεισόδιο αξιολογείται αυτό που συνέβη στη νήσο Στρογγύλη, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν λέμβο με μετανάστες για να φτάσει στις ελληνικές ακτές. Οταν, μάλιστα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος επενέβησαν, τότε κλήθηκαν μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν γιατί «παραβιάζουν τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα διαβουλεύεται με την Τουρκία, σε στρατιωτικό επίπεδο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο να πέσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Τέτοια διάθεση, πάντως, δεν υπάρχει από τουρκικής πλευράς, αφού την ώρα που στρατιωτική αντιπροσωπία της Αγκυρας βρίσκεται στην Αθήνα και συνομιλεί με αντίστοιχη ελληνική για τα ΜΟΕ, συνεχίζεται αμείωτη και η προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος. Τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προέβησαν χθες σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και πέντε πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα τις Οινούσσες και την Παναγιά. Σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτατα στο επεισόδιο που έγινε το πρωί της Τρίτης στη Στρογγύλη, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται να βάζει στο στόχαστρό της όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και να αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Στρογγύλης. «Βρίσκεται σε τουρκική κυριαρχία και πρέπει να αποχωρήσετε» ακουγόταν από τον ασύρματο των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με τα πληρώματα των πλοίων του Λιμενικού Σώματος να απαντούν πως πρόκειται για ελληνική κυριαρχία και αυτοί θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Προκάλυμμα της ελληνοτουρκικής «ναυμαχίας» στη Στρογγύλη ήταν λέμβος με περίπου 30 μετανάστες, την οποία, αντί να αναχαιτίσουν οι Τούρκοι, αφού είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, τη συνόδευαν προκειμένου να φτάσει στις ακτές του ελληνικού νησιού και να τους αποβιβάσει τις ακτές του. Το γεγονός καταρρίπτει τις δήθεν δεσμεύσεις από πλευράς Αγκυρας για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και, βεβαίως, τορπιλίζει τις προσδοκίες της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

δημοκρατία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube