REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 22 Φεβρουαρίου 2020

H Τουρκική Κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο έδαφος της Σομαλίας

H Τουρκική Κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο έδαφος της Σομαλίας

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις διμερείς της σχέσεις με την Σομαλία και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα της επιτρέπει την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων από το έδαφος της Σομαλίας. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών της Τουρκικής και της Σομαλικής κυβέρνησης, διευρύνοντας την ενεργειακή τους συνεργασία στην Αφρική.

Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας είχε υπεγραφεί το 2016, έχοντας πάρει έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου μία βδομάδα μετά την δήλωση του Τούρκου προέδρου σχετικά με την πρόσκληση της Σομαλικής Κυβέρνησης για συμμετοχή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, όπως το εξέδωσε η Nordic Monitor, η συμφωνία περιλαμβάνει έργα εξόρυξης,, επεξεργασίας, διύλισης και αποθήκευσης υδρογονανθράκων και και φυσικού αερίου. Επιπλέον οργανώθηκε μεταφορά τεχνογνωσίας και  μηχανικής υποστήριξης στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρώτο άρθρο του Μνημονίου αναφέρει πως ”σκοπός είναι η καθιέρωση μίας ολοκληρωμένης συνεργασίας αλλά και ο καθορισμός ορισμένων αρχών συνεργασίας στους τομείς των ορυχείων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα δήλωσε πως η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει σε γεωτρήσεις στα ύδατά της. ”Είχαμε μία προσφορά από την Σομαλία, παρόμοια με αυτήν της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις εξόρυξης στις Σομαλικές ακτές” δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο στις 19 Ιανουαρίου 2020. ”Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την Τουρκία στην περιοχή”, τόνισε.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφει στις 3 Ιουνίου 2016 στο Μογκαντισού από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Cavusoglu και τον υπουργό εξωτερικών της Σομαλίας Abdusallahm Omar κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Erdogan στην αφρικανική χώρα. 

Το άρθρο 5 αναφέρει πως τα εμπλεκόμενα μέλη θα ενθαρρύνουν ”ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας, ιδρύοντας κοινοπραξίες οι οποίες θα δραστηριοποιούνται και στον τομέα της μεταλλείας”.

Η Σομαλία δεν είναι χώρα που φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στα εδάφη της σύμφωνα με έρευνες του Seismic Geo και άλλων εταιρειών. Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο πως η χώρα θα φιλοξενήσει 15 πετρελαϊκές εταιρείες στα εδάφη της και θα ξεκινήσει τις υποβολές αδειών εξόρυξης.

Η Τουρκία έχει οικοδομήσει μία πολύ ισχυρή σχέση με την Σομαλία από το 2011, όπου άρχισε να προσφέρει στην χώρα ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός λιμού. Η Τουρκία επεδίωξε να αυξήσει την επιρροή της μέσω της έναρξης αναπτυξιακών προγραμμάτων που περιελάμβαν ίδρυση σχολείων, κέντρα εκπαίδευσης Σομαλών στρατιωτών και ενίσχυσε την προσπάθεια δημιουργίας του Σομαλικού Στρατού. Την τελευταία δεκαετία έχει κατασκευάσει στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα μέσω εταιρειών που συνδέονται με τον Ερντογάν. Μία ακόμα σπουδαία τουρκική επένδυση είναι η δημιουργία του του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Mogadishu.

Σύμφωνα με ειδικούς το Μνημόνιο Συνεργασίας θα ανοίξει τα Σομαλικά ύδατα και τα ορυχεία σε Τουρκικές ενεργειακές εταιρείες του προέδρου Ερντογάν.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.NordicMonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube