Weather Icon
Ιστορία 16 Φεβρουαρίου 2020

Γάλλος στρατηγός επιτρέπει το άνοιγμα σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο

Γάλλος στρατηγός επιτρέπει το άνοιγμα σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο

Σημαντικό γεγονός στις 16 Φεβρουαρίου 1918.

Σαν σήμερα, στα 1918, ο Γάλλος στρατηγός Σαλ του «συμμαχικού» στρατού κατοχής στην περιοχή Κορυτσάς, επιτρέπει να ανοίξουν πάλι τα Ελληνικά σχολεία.

Το δράμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ολλοένα και μεγάλωνε. Μετά την «άτυχη» απόφαση της ελλαδικής κυβερνήσεως να εγκαταλείψει πλήρως την Ομογένεια στην περιοχή, τόσο οι αλβανοί όσο και οι φερόμενοι «Σύμμαχοι» έκαναν τα πάντα να εξαφανίσουν κάθε ελληνικό στοιχείο της. Την αρχή με τα σχολεία έκαναν οι «φίλοι Γάλλοι. Αν και λίγα χρόνια μετά (σαν σήμερα και κατόπιν μεγάλης κατακραυγής) επίτρεψαν το άνοιγμα των σχολείων, ακολούθησε εκ νέου το κλείσιμο από τους αλβανούς, για να φθάσουν στα 1934 να βάλουν λουκέτο σε 500 Ελληνικά σχολεία.

Μέχρι σήμερα και παρά την δικαίωση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήδη από το έτος 1935, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε. Για παράδειγμα, στο σχολείο «Όμηρος» στην Κορυτσά (βλ. φωτογραφία), κτίσμα αλλά και με έξοδα λειτουργίας καλλυμένα από το ελληνικό κράτος, οι αλβανοί δεν επιτρέπουν ελληνικά μαθήματα παρά μόνον αυτά της γυμναστικής, της μουσικής και της ζωγραφικής (…)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube