REAL TIME |

Weather Icon

Γ. Πλακιωτάκης: «Έρευνα για το ενδεχόμενο υποκίνησης επεισοδίων στη Μόρια»

Γ. Πλακιωτάκης: «Έρευνα για το ενδεχόμενο υποκίνησης επεισοδίων στη Μόρια»

Οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των χθεσινών επεισοδίων στη Μόρια, δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι «τέτοιες παραβατικές ενέργειες δεν συνάδουν με τις διαδικασίες παροχής ασύλου».

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως «ζήτημα εθνικής σημασίας» το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει». «Δεν μιλάμε για πολιτικές ανοιχτών συνόρων ούτε ότι θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές όπου οι μετανάστες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους και χρειάζεται αποσυμφόρηση» πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σχολιάζοντας το σχέδιο για πλωτό φράγμα είπε ότι «είναι ένα πιλοτικό μέτρο. Έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας. Δεν αποτελεί από μόνο του τη λύση. Γι’ αυτό ενισχύουμε το Λιμενικό με ανθρώπινα μέσα και συστήματα. Πριν από μια εβδομάδα υπέγραψα συμβασιοποίηση ακόμα 15 πλωτών για το Λιμενικό ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να παραδιδονται τα πλωτά που έκαναν δωρεά η Ένωση Εφοπλιστών».

«Πρέπει επιτέλους να δείξουμε την εντύπωση ότι όχι απλά ενισχύουμε τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά ότι παίρνουμε και πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία δεν τηρεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας με την ΕΕ και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα για επίτευξη γεωπολιτικών επιδιώξεων. Τα στελέχη του Λιμενικού υπερβάλλουν εαυτούς. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές και λόγω του καιρού αλλά κυρίως λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία υπάρχουν αυξημένες ροές» ενώ κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει τις ευθύνες της».

Διευκρίνισε τέλος ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στην θάλασσα. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε push back όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι μακριά από το Λιμενικό. Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν αλλά τότε δεν υπήρχε FRONTEX και παρουσία του ΝΑΤΟ».

πηγή: https://www.liberal.gr/politics/ereuna-gia-to-endechomeno-upokinisis-epeisodion-sti-moria-/285127

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube