Weather Icon

Φωτιές από τα περί «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο» του Θάνου Ντόκου – Υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό…

Φωτιές από τα περί «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο» του Θάνου Ντόκου – Υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό…
Ο Θάνος Ντόκος σε παλαιότερη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)

Την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο οποίος άναψε φωτιές με τη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος μιας και ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Real, τόνισε ότι ήταν λάθος να ανοίξει ένα θέμα άκαιρο και καθαρά υποθετικό σε μια στιγμή που υπάρχουν άλλα φλέγοντα ζητήματα.

«Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία. Εάν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», ανέφερε ο Θάνος Ντόκος. Ακόμα, εξήγησε ότι πρόκειται για μια προσωπική άποψη και για ένα υποθετικό σενάριο που χρησιμοποίησε για να υπογραμμίσει ότι εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, τότε μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες.

Η κυβέρνηση πάντως διά του Στέλιου Πέτσα ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα» και επανέλαβε ότι μοναδικό ζήτημα προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ολόκληρη η δήλωση του Θάνου Ντόκου
«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα», ανέφερε στον Φιλελεύθερο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη [σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών] με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως προϋπόθεση όλων των παραπάνω, ο Θάνος Ντόκος έθεσε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο», εξήγησε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube