Weather Icon
Γενικά θέματα , Κοινωνία 20 Φεβρουαρίου 2020

Φοιτητικά στέκια για μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη

Φοιτητικά στέκια για μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη

Γκαζοχώρι – Γκάζι

Ξεκινάμε με ένα από τα  αγαπημένα φοιτητικά στέκια στο Γκάζι, το Γκαζοχώρι. Προσφέροντας την ιδανική ατμόσφαιρα για την παρέα, το Γκαζοχώρι, αποτελεί ένα από τα πασίγνωστα φοιτητικά μεζεδoπωλεία στην Αθήνα. Σπιτικό φαγητό με καλές προς τον φοιτητή τιμές, συνοδευόμενα με ρακόμελα, οινόμελα και χύμα κρασί, σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις με την παρέα σου. Οι ποικιλίες κρεατικών και οι γουρουνοπούλες αποτελούν τα κυρίως γεύματα για την ημέρα της τσικνοπέμπτης.

Το κουτούκι του Κιούπη

Στον Κιούπη κυρίως πας με  συστάσειες, πως να πας άλλωστε σε ένα μαγαζί που δεν έχει πινακίδα, που η αυλόπορτά του δεν μοιάζει με τίποτα με είσοδο ταβέρνας; Σπρώχνεις μια σιδερένια πόρτα και προχωράς σε μία αυλή που θυμίζει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων… Τέλος μακριά στο βάθος φτάνεις  στην αίθουσα όπου δραστηριοποιείται ο Κιούπης…

Λίγα χρόνια πριν  τα 100 πια, η ατμόσφαιρα του μαγαζιού παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο προσφέροντας ρεμπέτικα ακούσματα με αρκετές νότες ξενιτεμένου ελληνισμού, ενώ παράλληλα άλλοι δίπλα απολαμβάνουν  τις ελιές τις χαραχτές, τις ξιδάτες, τις σπιτικές, το χοιρινό του φούρνου και όλα τα καλά της κουζίνας…

Ο Λελούδας

 Η ταβέρνα, χαμένη στα βάθη του χρόνου, κάπου στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού. Από το 1928 και μέχρι τις αρχές της 10ετίας του ’70, ο «Λελούδας» λειτουργούσε ως παντοπωλείο – κρεοπωλείο, και αν μια παρέα ξέμενε τα μεσημέρια, άραζε σ’ ένα τραπεζάκι, κι όλο και κάποιος μεζές θα συντρόφευε το κρασί με τη ρετσίνα.

Σήμερα ο «Λελούδας» παραμένει μια ευχάριστη παρένθεση στην πολιτισμική εισβολή των γκουρμέ, των «πειραγμένων» γεύσεων, των «MasterChef» και της δήθεν διασκέδασης. Λιτός χώρος, απέριττος γι’ αυτούς που γοητεύονται από τα παλαιοπωλεία μνήμης και γνώσης. Οι πρόγονοι σε παρακολουθούν από τα κάδρα τους ανέκφραστοι να ρουφάς τη σούπα σου.

Οι θαμώνες σκεπτικοί, βυθισμένοι στο αβέβαιο μέλλον τους. Ρετσίνα από τα βαρέλια, μαγειρευτά από τα τσουκάλια, χοιρινό με λίγο λάδι να ετοιμάζεται στην ψησταριά, έξω να ψιλοβρέχει. Γεμάτος πάντα με λουλούδια μέσα σε ένα κλίμα όπου το τσίγκινο σκεύος και η γαβάθα από πηλό δίνουν μία ”πρωτόγονη” ατμόσφαιρα στο τραπέζι.

Το κοτέτσι

Βγαλμένο από άλλη εποχή παγωμένη στον χρόνο, το κοτέτσι αποτελεί χρόνια τώρα το απόλυτο φοιτητικό στέκι-μεζεδοπωλείο της κάτω Πεύκης με τεράστια ποικιλία κρεάτων. Τις τσικνοπέμπτες τον κατάλογο κοσμεί πληθώρα συνδυασμών γουρουνοπούλας με μέλι, με ανθότυρο και πολλών άλλων πρωτότυπων συνδυασμών μακριά από τα κλισέ της εποχής. Σε ένα περιβάλλον που κύριο ρόλο έχουν τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, του Ψαραντώνη και του Διονυσίου, με μία διακόσμηση που μας συνδέει με την δεκαετία του ’50.

Η ατμόσφαιρα είναι φιλική και οι επιλογές πολλές καθώς τα κρεατικά σερβίρονται ακόμα και με πρωτότυπα πικάντικα λαχανικά, ταξιδεύοντάς μας σε άλλες εποχές. Οινόμελα και ρακόμελα σε δελεαστικές τιμές συνοδεύουν κάθε παρέα  στο τραπέζι δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο κλίμα.

Ο Καραβίτης

 Από το 1920 ο «Καραβίτης» γράφει τη δική του ιστορία στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Βαρέλια δρύινα για σκέπη τον χειμώνα, στον κήπο το καλοκαίρι, με κλασικά ελληνικά εδέσματα που μαγεύουν ουρανίσκους.  Πληθώρα ελληνικών κρεάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, συνδυασμένα με κάθε λογής τυροκομικό γεμίζουν έναν κατάλογο τσικνοπέμπτης που ξεχωρίζει. Το κλίμα φιλικό, με μουσικές από την εποχή του Ξυλούρη δίνουν μία δρύινη νότα στην βραδιά αναδεικνείοντας πλήρως ξεχασμένες ελληνικές γεύσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube