Weather Icon

Εξαγωγές Demystified

Εξαγωγές Demystified
Συνολικές εξαγωγές 2019 : 33,36 δίς.
Συνολικές εισαγωγές 2019: 54,07 δις.
Εμπορικό έλλειμμα : 20,71 δίς
Εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή : 22,68 δίς.
Εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή : 39,10 δίς.
Τα ελληνικά διυλιστήρια προμηθεύτηκαν αργό πετρέλαιο αξίας 54,07-39,10=15 δίς και επανεξήγαγαν διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου 33,36-22,68=10,7 δίς.
Συνεπώς η πάσης φύσεως εγχώρια κατανάλωση καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βενζίνες, μαζούτ, κηροζίνες, αποθειωμένο πετρέλαιο, ορυκτέλαια κλπ) ανήλθε σε 4,3 δίς σε τιμές εισαγωγής αδιύλιστου αργού.
Αυτό το ποσό οι καταναλωτές το πληρώσαμε 15 δίς, αν επί των 4,3 υπολογιστούν τα περιθώριο διύλισης (0,5 δίς), οι φόροι πετρελαιοειδών (7 δίς), πλέον ο ΦΠΑ.
Η εισαγωγή και επανεξαγωγή πετρελαιοειδών είναι μια συναλλακτική διαδικασία, η οποία ενσωματώνει πολύ χαμηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, αυτήν που αφορά στο περιθώριο διύλισης των τριών ελληνικών διυλιστηρίων. Που κυμαίνεται μεταξύ 5-10%, ανάλογα την εποχή και τη συνθετότητα του διυλισμένου προϊόντος.
Οι πραγματικές εξαγωγές είναι τα 22,68 δίς.
Αν αφαιρεθεί η συμμετοχή του ομίλου Βιοχάλκο, με εξαγωγές άνω των 3,5 δίς, του Μυτιληναίου, των ιχθυοτροφείων και 5-6 φαρμακευτικών, όλη η υπόλοιπη οικονομία εξάγει κάτω από 17 δίς.
Απλά θλίψη.
Που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών αφορά ακατέργαστα προϊόντα (αγροτικά, μεταλλεύματα, κλπ), είτε ελαφρώς κατεργασμένα (τρόφιμα, εξαρτήματα, χημικά, πλαστικά, δέρματα κλπ).
Τα στοιχεία βοούν ότι έχουμε ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής που να ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και να αφορούν κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμους.
Η συμμετοχή αυτών των κλάδων στο ΑΕΠ πρέπει να ξεπεράσει το 15%. Δηλαδή να υπερδιπλασιαστεί.
Η ΕΕ στοχεύει στο 20%.
Στων κωφών την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Πολιτικό προσωπικό, ενημερωτές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πολίτες ασχολούνται αποκλειστικά με τις συντάξεις, τα επιδόματα και τους μισθούς των ΔΥ.
Για το οικονομικό μοντέλο και το παραγωγικό υπόδειγμα που θα φέρουν ανάπτυξη, εξαγωγές και ευημερία ουδείς συζητεί ή ασχολείται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube