REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2020

Επιμένει η Τουρκία – Θα αμυνθούμε στα 12 Παρατηρητήρια του Ιντλίμπ – Αν μας επιτεθούν θα δώσουμε σκληρή απάντηση

Επιμένει η Τουρκία – Θα αμυνθούμε στα 12 Παρατηρητήρια του Ιντλίμπ – Αν μας επιτεθούν θα δώσουμε σκληρή απάντηση

Παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

Μια ακατανόητη εμμονή και επιχειρησιακά παράλογη επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των 12 παρατηρητηρίων που έχει δημιουργήσει περιμετρικά της επαρχίας Ιντλίμπ, με βάση τις συμφωνίες της Αστανά και του Σότσι. Μια εμμονή που κατά τα φαινόμενα δεν στηρίζεται σε κανένα λογικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα παρατηρητήρια αυτά, που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν στο σκοπό του αφοπλισμού των τζιχαντιστών που δρούσαν στο Ιντλίμπ, η Τουρκία θα μετέτρεψε σε στρατόπεδα, με σοβαρή ισχύ πυρός.

Τον Αύγουστο το 2019 η Ρωσία άναψε το πράσινο φως στον Άσαντ, να προελάσει και να απελευθερώσει περιοχές του Ιντλίμπ, μπροστά στην απροθυμία της Τουρκίας, να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε κυρίως με τη συμφωνία που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν, στο Σότσι, το Σεπτέμβριο του 2018.

Τότε ο στρατός της Συρίας απελευθέρωσε την πόλη Χαν Σεϋχούν και περικύκλωσε το παρατηρητήριο υπ’ αριθμόν 9, το οποίο έκτοτε είναι αποκλεισμένο, με τη ρωσική στρατονομία να το προστατεύει από ενδεχόμενη επίθεση του στρατού της Συρίας.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να μεσολαβήσει, για να σταματήσει η πρόελαση του στρατού της Συρίας και αυτό έγινε, μέχρι που η προέλαση συνεχίστηκε τις 13 Ιανουαρίου 2020, τη φορά με μεγαλύτερη ένταση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας Ιντλίμπ, της Μαράτ αλ Νουμάν και τον έλεγχο του οδικού άξονα Μ5, που οδηγεί στο Χαλέπι.

Όμως, η προέλαση και απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων στα ΝΑ της επαρχίας, σήμανε και την περικύκλωση άλλων δύο παρατηρητηρίων, ενώ κινδυνεύουν να αποκλειστούν τουλάχιστον άλλα δύο παρατηρητήρια που βρίσκονται δυτικά του Μ5, στο δρόμο προς Χαλέπι.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσε με χιλιάδες στρατό, άρματα, μάχης, τεθωρακισμένα και πυροβόλα όχι μόνο τα παρατηρητήρια, αλλά και περιοχές γύρω από την πόλη του Ιντλίμπ, με σκοπό να αναχαιτίσει την προέλαση του στρατού της Συρίας.

Επειδή πλέον το θέμα της περικύκλωσης των παρατηρητηρίων συζητείται στην τουρκική κοινή γνώμη, όπως και το θέμα της προέλασης του στρατού της Συρίας, το τουρκικό ΥΠΑΜ εξέδωσε σήμερα (8/2) ανακοίνωση για το θέμα των παρατηρητηρίων, στην οποία λέει τα εξής:

“Τα παρατηρητήριά μας στην επαρχία Ιντλίμπ συνεχίζουν την αποστολή τους και είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, από πλευράς οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, εφοδίων και εξοπλισμού. Σε περίπτωση μιας νέας εναντίον τους επίθεσης, θα δοθεί η πιο σκληρή απάντηση, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας”.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube