Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 1 Φεβρουαρίου 2020

Ένα ακόμη ψήφισμα του ΟΗΕ ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με πολλές προεκτάσεις

Ένα ακόμη ψήφισμα του ΟΗΕ ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με πολλές προεκτάσεις
ΕΝΑ ακόμη ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε έξι μήνες θα έχουμε έναν νέο κύκλο συζητήσεων που θα καταλήξουν προφανώς σε ένα νέο ψήφισμα. Είναι προφανές πως από τα πρώτα προσχέδια μέχρι και το τελικό περιεχόμενο που υιοθετήθηκε υπήρξε βελτίωση ως αποτέλεσμα των έντονων διπλωματικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι σαφές πως ένα ψήφισμα έχει ασφαλώς τη σημασία του, υπό την έννοια ότι καθορίζει τα επόμενα βήματα κι αυτό γίνεται και με το νέο, που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως από το 1974 και εντεύθεν η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κανένα ψήφισμα, ούτε για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ούτε για το Κυπριακό. Για την κατοχική Τουρκία δεν έχουν καμία σημασία, δεν τα λαμβάνει υπόψη και δεν έχει κόστος για τη συμπεριφορά της. Άλλωστε, ουδέποτε είχε κόστος η Άγκυρα καθώς τόσα χρόνια αντί να είναι μέρος του προβλήματος, το οποίο προκάλεσε και συντηρεί για 46 χρόνια, θεωρείται «τρίτο μέρος» και… εγγυητής.
ΣΕ σχέση με το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης για έξι ακόμη μήνες θα επισημάνουμε τα εξής σε σχέση με το περιεχόμενο:

Η αναφορά «το ΣΑ ζητεί τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως διευκολυντή μέσω του ρόλου της ως συνδέσμου να υποβάλει σχετικές προτάσεις», αν και βελτιωμένη, σαφώς και πρέπει να προσεχθεί. Ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε «πλευρές» και «των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών». Ποιους εννοεί; Προφανώς το κατοχικό καθεστώς.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τους δυο ηγέτες να εξουσιοδοτήσουν τις Τεχνικές Επιτροπές να υποβάλουν προτάσεις προς εξέταση από αυτούς για την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και να λάβουν υπόψη τις συμβουλές της Αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με περαιτέρω τρόπους να ενισχυθούν οι Τεχνικές Επιτροπές και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις – εγκλήματα».

 

ΜΙΑ τέτοια υπόδειξη προφανώς και παραπέμπει σε λογικές ομαλοποίησης με την κατοχή. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί. Αυτό θα πρέπει να μην προχωρήσει. Ο ρόλος των Τεχνικών Επιτροπών αφορά στην προετοιμασία για τη λύση και σε καμία περίπτωση να συντηρήσει το κατοχικό στάτους κβο. 

 

ΟΣΟΝ αφορά τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το Συμβούλιο Ασφαλείας κινείται στο πλαίσιο δήθεν των ίσων αποστάσεων, «εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων» και «το ΣΑ ζητεί τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκόμενων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας». Ποιος προκαλεί την ένταση; Η Κυπριακή Δημοκρατία; Όχι, βέβαια. Η κατοχική Τουρκία, την οποία συγκαλύπτουν. Ποιος θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση; Η Λευκωσία; Όχι γιατί δεν είναι η ταραχοποιός. Εάν θέλουν να είναι αποτελεσματική στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ονοματίσουν τον ταραχοποιό.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube