Weather Icon
Διεθνή , Ουκρανία , Τουρκία 4 Φεβρουαρίου 2020

Έγιναν… Frenemies! Οι Τάταροι της Κριμαίας και ο Ερντογάν

Έγιναν… Frenemies! Οι Τάταροι της Κριμαίας και ο Ερντογάν

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ήταν η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Μια δήλωση που ήρθε στον απόηχο των ρωσοτουρκικών σχέσεων σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες είναι τεταμένες και «δύσκολα διαχειρίσιμες», όπως τις χαρακτήρισε ο Ερντογάν.

Όσοι έχουν μελετήσει τις κινήσεις Ερντογάν και έχουν εντρυφήσει στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται, ούτε να χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ως βόμβα. Παραδοσιακά, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν περάσει διάφορες διακυμάνσεις, από την εποχή των ρωσοτουρκικών πολέμων μέχρι τις ημέρες μας.

Όσοι επίσης θυμούνται την παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία έγινε το 2015 ενώ επισκεπτόταν τη Λιθουανία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει δική της ατζέντα για την Κριμαία.

«Ο λαός της Κριμαίας και ειδικότερα οι Κριμαίοι Τάταροι καταπιέζεται, δέχεται επιθέσεις και τα δικαιώματά του παραβιάζονται. Θα στείλουμε άμεσα ανεπίσημη αποστολή παρατηρητών για να ελέγξουν το ζήτημα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία πολύ σύντομα», είχε πει τότε ο Τσαβούσογλου.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, βιάστηκε να απαντήσει, εξηγώντας πως «Η Ρωσία έχει θεσπίσει νόμο για την αποκατάσταση όλων των ανθρώπων που ζουν στην Κριμαία. Όταν η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, τέτοιος νόμος δεν υπήρχε».

Διαβάστε τη συνέχεια στο huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube