Weather Icon
Κύπρος , Ρωσία 26 Φεβρουαρίου 2020

Διαβεβαιώσεις στήριξης της Κύπρου από Σεργκέι Λαβρόφ

Διαβεβαιώσεις στήριξης της Κύπρου από Σεργκέι Λαβρόφ

Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους πέντε ισχυρούς άξονες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι παρεμβάσεις της στο Κυπριακό ήταν σε αρκετές περιπτώσεις καθοριστικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο που η Λευκωσία σε αρκετές περιπτώσεις στράφηκε προς την κατεύθυνση της Μόσχας προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξή της.

Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση και με όσα τεκταίνονται γύρω από το Κυπριακό η Ρωσία θα μπορεί να συμβάλει και να στηρίξει σε δύσκολα θέματα όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Αμμόχωστος. Αυτά τα θέματα ήταν στην ατζέντα μίας ακόμα συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συνάντησή τους ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέγραψε προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη τις ρωσικές θέσεις που έχουν ως εξής:

Κυπριακό – Η Ρωσία συμφωνεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αμμόχωστος – Σαφής η ρωσική θέση πως οτιδήποτε γίνεται σε σχέση με την περιοχή των Βαρωσίων θα πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Ξεκάθαρη η θέση της Ρωσίας (ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πως οι όποιες αλλαγές αφορούν την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της φιλοξενούσας χώρας, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΑΟΖ – Η Ρωσία διαφωνεί με τις όποιες ενέργειες τρίτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν συγκατάθεση της νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας. 

 

Πέραν των πιο πάνω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. 

 

Μιλώντας κατά τη 43η Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επισημαίνοντας πως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η τρομοκρατία πλήττουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνοντας την ίδια ώρα πως αυτές οι καταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι πρώτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αριθμό αιτητών ασύλου σύμφωνα με τον πληθυσμό της. 

 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που ανέπτυξε η Κύπρος με χώρες της περιοχής στη βάση μιας θετικής ατζέντας. 

 

Για το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Για την Αμμόχωστο είπε πως «η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει απειλήσει να προχωρήσει σε εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής της πόλης σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ψήφισμα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1987. 

 

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων από τη Σόφια και αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε τις αρνητικές παρενέργειες που θα προκύψουν στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την πολιτική του βούληση να συμμετάσχει «σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη, την ειρηνική συνδημιουργία, που θα επιφέρει ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μακρά από εγγυήσεις, παρουσία οποιουδήποτε στρατού και ιδιαίτερα ξένης εξάρτησης».

 

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο για τη Λιβύη 

 

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, τόνισε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Επίσης ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης υπό τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Χασάν Σαλαμέ.
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό. Επίσης, κατά την παραμονή του στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, της Αρμενίας και του Μπαχρέιν.
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube