Weather Icon
Βαλκάνια 24 Φεβρουαρίου 2020

Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη από το ΥΠΕΞ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη από το ΥΠΕΞ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», θα συμμετέχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τα δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου, με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ».

Η διάσκεψη οργανώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Εξωτερικών και θα προεδρεύσει ο υπουργός Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογο του και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη «κορωνίδα» μιας σειράς πρωτοβουλιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά απολύτως σαφής – υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας», αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν επίσης πως η διάσκεψη επισφραγίζει την επανενεργοποίηση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα με τρόπο ουσιαστικό στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ.

«Σε σύμπλευση με την τρέχουσα κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να “ ακουστούν”, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Φιλοδοξία, επίσης, της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ», υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί πως στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP).

Θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Επίσης, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10:30 και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15:15, από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας προεδρεύοντα της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες. Η πρώτη με θέμα «Advancing the European Integration of the Western Balkans: Current challenges and Perspectives» και η δεύτερη (γεύμα εργασίας) με θέμα«The Western Balkans in Europe: The way ahead».

πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube