REAL TIME |

Weather Icon
Βαλκάνια , Εξωτερική Πολιτική 23 Φεβρουαρίου 2020

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια: Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα ο Δένδιας

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια: Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα ο Δένδιας
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών κρατών-μελών της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η διάσκεψη έχει τίτλος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», ενώ οι εργασίες της θα εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τρεις μήνες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών κρατών-μελών της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο κ. Δένδιας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό τους και τον υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας στο περιθώριο της Διασκεψης.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ κάνουν λόγο για «κορωνίδα» μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά απολύτως σαφής – υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας» τονίζουν.

Στη Διάσκεψη θα δώσουν το «παρών» όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). 

Θα πάρουν μέρος:

  • οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας,
  • ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας,
  • o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
  • η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα αρχίσουν στις 10:30 και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15:15, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας προεδρεύοντα της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες. Η πρώτη με θέμα «Advancing the European Integration of the Western Balkans: Current challenges and Perspectives» και η δεύτερη (γεύμα εργασίας) με θέμα «The Western Balkans in Europe: The way ahead».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube