REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Εξωτερική Πολιτική , Ρωσία 15 Φεβρουαρίου 2020

Δένδιας με Λαβρόφ στο Μόναχο – Ελληνογαλλικές συμφωνίες και συζητήσεις για τις φρεγάτες Belh@rra

Δένδιας με Λαβρόφ στο Μόναχο – Ελληνογαλλικές συμφωνίες και συζητήσεις για τις φρεγάτες Belh@rra

Οι κ. Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας εργασιών της 56ης διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Λιβύη, από την οπτική γωνία της Ελλάδας, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις επαφές που είχε χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας εργασιών της 56ης διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια. Αδιαμφισβήτητα, η πλέον σημαντική διμερής συνάντηση που είχε χθες ο κ. Δένδιας ήταν εκείνη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι διακυμάνσεις της σχέσης της Μόσχας με την Αγκυρα, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για το μέτωπο της βόρειας Συρίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει συχνά την τουρκική νευρικότητα. Η Μόσχα έχει, παράλληλα, σταθερές θέσεις για την κατάσταση στην Κύπρο, όπου, επίσης, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με κύριο στόχο τη διακοπή του προγράμματος υδρογονανθράκων της Λευκωσίας.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση των κ. Λαβρόφ και Δένδια δεν περιορίστηκε στις διμερείς σχέσεις, αλλά επεκτάθηκε σε ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, με επίκεντρο, βεβαίως, τη Λιβύη και τη Συρία.

Ο κ. Δένδιας είχε ακόμη επαφές με εκπροσώπους από τα κύρια γερμανικά κόμματα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι μελλοντικές εξελίξεις στο Βερολίνο είναι ιδιαίτερα αβέβαιες. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τη συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ και τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Γιόχαν Βάντεφουλ. Οι Πράσινοι είναι η ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού πολιτικού συστήματος και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 δεν αποκλείεται να αποτελούν το κόμμα που θα κρίνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων στη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, διμερείς συναντήσεις με τον Λιθουανό ομόλογό του Λίνας Λινκεβίτσιους και τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Δένδιας συμμετέχει στη στρογγυλή τράπεζα για την ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ συναντήθηκε και με τον Μογγόλο ομόλογό του, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου.

Ελληνογαλλικές συμφωνίες

Συμφωνίες οι οποίες αναδεικνύουν τη βούληση του Παρισιού να συνεργαστεί με την Αθήνα σε επίπεδο που ξεπερνάει την προμήθεια υλικού, αλλά επεκτείνεται και στη βιομηχανική συνεργασία, υπεγράφησαν την Πέμπτη ανάμεσα σε γαλλικές εταιρείες και ερευνητικούς φορείς με αντίστοιχους ελληνικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με εννέα φορείς του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του ευρισκόμενου υπό συζήτηση προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών τύπου Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Η Naval υπέγραψε συμφωνίες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και τις εταιρείες AKMON, ELFON, MEVACO, METKA, MILTECH και TELETEL.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάλογες συμφωνίες υπέγραψαν οι γαλλικές εταιρείες THALES και ΜΒDA, όπως και η Ενωση Ναυπηγικών Βιομηχανιών Γαλλίας (GICAN) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Οπως ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία, οι συμφωνίες κινούνται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις βιομηχανικές δραστηριότητες κατασκευής φρεγατών και άλλων σκαφών.

Δεύτερον, στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ναυτικής καινοτομίας και, τρίτον, στη συνολική προβολή των ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube