Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2020

CAA: Ρώσο-Συριακή ταχεία προέλαση στα Συριακά εδάφη

CAA: Ρώσο-Συριακή ταχεία προέλαση στα Συριακά εδάφη

Ο Ρώσος στρατιωτικός Oleg Blokhin συνεχίζει να συνοδεύει τον Συριακό Στρατό κατά την διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησής του στην ζώνη απαγορευμένης στρατιωτικοποίησης της Idlib, όπου κυριολεκτικά σε λίγες εβδομάδες  απελευθερώθηκαν εκατοντάδες οικισμοί και περίπου 1.200 τετραγωνικά εδαφικά χιλιόμετρα.

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση της Συρίας πέτυχε μία ταχεία προέλαση σε χωρικούς οικισμούς. Σε λιγότερο από μία μέρα κατέλαβε τις επαρχίες Mardikh, jubas και Neyrab, διακόπτοντας τις διαδρομές των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5, αφήνοντας έναν μικρό διάδρομο στα βορειοδυτικά για όσους επιθυμούν να φύγουν από τις πόλεις. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, οι στρατιώτες του Assad εισήλθαν στην πόλη Idlib για να την καθαρίσουν από τρομοκράτες.

Ήδη εδώ και καιρό στην ζώνη αυτή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τουρκικών οδοφραγμάτων και πολιτοφυλακών, τα οποία τείνουν να περιβληθούν από στρατιώτες του Συριακού Στρατού. Για κάποιον λόγο η Τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ωθεί στρατιώτες προς αυτές τις περιοχές.

”Μετά από μία μικρή ανάπαυλα λόγω της κατάκτησης της πόλης Sarakib στα ανατολικά του Idlib, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την βοήθεια μισθοφορικών οργανώσεων στις πρώτες γραμμές, συνέχισαν την προέλασή τους” δήλωσε ο Oleg.

Συνέχισαν να προχωρούν κατά μήκος της εθνικής οδού Μ5  ”Χαλέπι-Δαμασκός” στα βορειοανατολικά, προς την πόλη του Χαλεπίου. Ήδη σήμερα το απόγευμα, ο συριακός στρατός εισήλθε στα σύνορα της επαρχίας του Χαλεπίου.

Κατά την διάρκεια συγκρούσεων με ομάδες μαχητών του συνασπισμού Tahrir Al-Saham και του τουρκικού ”Εθνικού Συριακού Στρατού” , κατάφεραν να πάρουν πέντε ακόμα χωριά συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σημαντικών λόφων του όρους Huwair.

”Ανοίγει ο δρόμος που βρίσκεται προς τα νότια του Χαλεπίου και είναι το κλειδί για την μακροχρόνια υπεράσπιση των Συριακών λόφων. Οι συριακές δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν και από τον νότο και όχι μόνο από τα ανατολικά.”

Παράλληλα τα συριακά στρατεύματα κατέλαβαν τρία χωριά νοτιοδυτικά του Χαλεπίου προς το νότιο Ιντλίμπ, προφανώς προσπαθώντας να ενωθούν με την πρώτη μονάδα στρατευμάτων.

Για τις κυβερνητικές δυνάμεις η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Υπάρχει μία πραγματική υστερία στις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ, οι οποίες ήταν αδύναμες να να υπερασπιστούν τα εδάφη των πόλεων Maaret Ahn-Numan και στην συνέχεια της Serakib.

Ωστόσο τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ προφανώς έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν τις αμυντικές τους διατάξεις, κυρίως στα ανατολικά της Ιντλίμπ. Εκεί θα υπάρχει μία κόκκινη γραμμή για τα Συριακά στρατεύματα.

Μία ανώτερη Ρωσική αντιπροσωπεία φτάνει αύριο στην Τουρκία για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρείται πως η συζήτηση δεν θα είναι ευχάριστη σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ”Assad Assad”.

Σχόλιο: ο μεταφραστής επιδιώκει να τονίσει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν νέα σύνορα στα συριακά εδάφη μεταξύ ρωσοτουρκικών στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής η αποκοπή των τουρκικών δυνάμεων από τους αυτ0κινητοδρόμους Μ4 Μ5 αποκόπτει την εμπορικοπολιτική επιρροή της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή δίνοντας τεράστιες ευκαιρίες σε πιθανά μελλοντικά Κινεζικά, Ρωσικά και Ιρανικά ανοίγματα στην περιοχή, μερικά από τα οποία ήδη έχουν γίνει. Η Κουρδική πολιτική παρουσία στα συριακά και ιρακινά κοινοβούλια είναι πολύ σημαντική καθώς το Κουρδικό δημογραφικό εν διαμορφώση δίκτυο αποκτά και πολιτικές ρίζες.

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://rusvesna.su/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube