Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο 2 Φεβρουαρίου 2020

Brexit: Τί συνέπειες θα έχει για τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Brexit: Τί συνέπειες θα έχει για τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η Βρετανία θα είναι το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘that got away’. Η αποχώρησή της από την Ε.Ε μετά από 47 χρόνια είναι ένα ιστορικό γεγονός –το οποίο η ηγέτιδα, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Γερμανία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει καθώς εισάγει καινά δαιμόνια– ωστόσο ο χρόνος θα δείξει ποιοι είχαν δίκιο, οι υπέρμαχοι του Brexit ή οι «Ευρωπαϊστές». Τί σημαίνει όμως το Brexit για τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Οι συνέπειές του μακροπρόθεσμα κάθε άλλο παρά μικρές θα είναι, υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, αναλυτής στο Royal United Services Institute, ένα βρετανικό think tank. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα νιώσουν άμεσα την αλλαγή από αυτό που συνέβη, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι αρκετά μεγάλες διότι πρόκειται για μια μείζονα αλλαγή στρατηγικής στον προσανατολισμό της Βρετανίας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας» λέει.

Η αμυντική θεώρηση της κυβέρνησης θα στραφεί πιθανότατα «σε νέες τεχνολογίες, νέα ερευνητικά προγράμματα, στην ενσωμάτωση θεμάτων άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, στην παροχή εξωτερικής βοήθειας και στις Πληροφορίες πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν». Αυτό, εκτιμά, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο ή στις αρχές του 2021, οπότε οι καίριες αλλαγές τις Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστούν σαφέστερες «αν πραγματοποιηθεί ό,τι η κυβερνητική έκθεση υποσχέθηκε».

Θα αποβεί το Brexit καταλυτικός παράγοντας για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Στρατού; Ο καθηγητής Κλαρκ δεν το πιστεύει. Όπως επισημαίνει, η στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη είναι βρετανική σε ποσοστό 43% και στον τομέα της άμυνας «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να πάει πουθενά από μόνη της» λέει χαρακτηριστικά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ε.Ε δεν θα είναι ποτέ ικανή να κάνει κάτι παραπάνω από το να αναπτύξει μια ομάδα μάχης για την υποστήριξη ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να πετύχει μόνη της» προσθέτει. Από στρατιωτικής άποψης το ΝΑΤΟ θα μείνει «ανεπηρέαστο» από την αποχώρηση της Βρετανίας, ωστόσο, παρατηρεί, δεν αποκλείεται το Brexit να δημιουργήσει θέματα σε περίπτωση που η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη επιδεινωθεί, με αντίκτυπο στην ευρύτερη ασφάλεια.

Θα είναι πολύ πιο δύσκολο, παραδείγματος χάριν, να διατηρηθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ομοίως και η διατήρηση ενός ενιαίου μετώπου εναντίον των κινεζικών πιέσεων καθώς η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος των οικονομιών της Ευρώπης. Και οπωσδήποτε θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί ενιαία γραμμή στην ρύθμιση του ελευθέρου εμπορίου.

Πολύς λόγος έγινε από τους ‘Brexiteers’ για επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας στους Βρετανούς, από μια Ευρώπη με ατζέντα που «ισοπεδώνει» ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα μέλη της. Οι πιο φανατικοί μάλιστα δεν διστάζουν να μιλήσουν για μια Ε.Ε χειραγωγούμενη ουσιαστικά από την Γερμανία. Αν όντως είναι έτσι, μήπως το τραγικό ιστορικό λάθος της Βρετανίας δεν είναι η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι έδωσε χώρο στο Βερολίνο να κάνει ακριβώς αυτό που του καταλογίζει;

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube