Weather Icon
Διεθνή , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Συρία , Τουρκία 25 Φεβρουαρίου 2020

Bloomberg Opinion : Ο Τραμπ πρέπει να αποκαλύψει την μπλόφα Ερντογάν με τους Patriot

Bloomberg Opinion : Ο Τραμπ πρέπει να αποκαλύψει την μπλόφα Ερντογάν με τους Patriot

 

Του Bobby Ghosh

Τραμπ, Ερντογάν και Patriot: Δεδομένης της κλίσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τα πολιτικά παιχνίδια, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο σοβαρά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίτημα της Τουρκίας να χρησιμοποιηθούν συστήματα πυραυλικής άμυνας αμερικανικών Patriot στα νότια σύνορά της με τη Συρία. Το αίτημα μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Τζέιμς Τζέφρι, Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το συριακό.

Φαινομενικά, οι Patriot εκεί θα έχουν ως σκοπό να αποτρέψουν – ή να τιμωρήσουν – τη ρωσική αεροπορία, η οποία παρέχει κάλυψη στις δυνάμεις του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εντεινόμενη μάχη για το Ιντλίμπ.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αίτημα να αποτελεί απλώς ένα τέχνασμα και το μήνυμα να προορίζεται για τη Μόσχα και όχι για την Ουάσινγκτον. Ο Ερντογάν ενδέχεται να στέλνει “σήμα” στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η νέα τουρκο-ρωσική σχέση διακυβεύεται στο  Ιντλίμπ.

Ο Πούτιν δεν “αγοράζει” το σενάριο

Η μπλόφα είναι ελάχιστα ευφυής. Η απόφαση του Ερντογάν το περασμένο έτος να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 αντί των Patriot που προσέφεραν οι ΗΠΑ επισφράγισε τη στροφή της Τουρκίας μακριά από τους συμμάχους της στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) και προς τον βασικό αντίπαλό τους. Πιθανόν ο Ερντογάν να θέλει η Μόσχα να πιστέψει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στο Ιντλίμπ θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Τουρκία να επιστρέψει εντός του πλαισίου της Δύσης.

Αν πρόκειται πράγματι για μπλόφα, ο Πούτιν είναι απίθανο να συρθεί σε αλλαγή θέσης – και οι ΗΠΑ πρέπει να την αποκαλύψουν.

Ο ηγέτης της Ρωσίας, ένας ακόμη πιο ταλαντούχος χειριστής της πολιτικής ελιγμών, γνωρίζει ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί εύκολα να απεγκλωβιστεί από μια σχέση στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει επενδύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο. Εξίσου σημαντικό, η Ρωσία είναι ήδη οικονομικός εταίρος – “κλειδί” για την Τουρκία, σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια και φθάνουν μέχρι τον τουρισμό.

Ο Πούτιν έχει ήδη μέχρι στιγμής αγνοήσει την επιθετική ρητορική του Ερντογάν σχετικά με το Ιντλίμπ. Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη χτυπούν τις θέσεις της Τουρκίας και των συμμάχων της Σύρων ανταρτών. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Άγκυρας, περίπου 40.000 αντάρτες βρίσκονται στρατιωτικά “στριμωγμένοι” στο Ιντλίμπ – μαζί με 20.000 ισλαμιστές μαχητές που διατηρούσαν ή και διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η Ρωσία κάνει ελάχιστη διάκριση μεταξύ των δύο και ισχυρίζεται ότι υποστηρίζονται από το τουρκικό πυροβολικό.

Εκτός των απωλειών των Σύρων συμμάχων της, Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες – δύο σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικό πλήγμα.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη θέση της Τουρκίας, ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει δεσμεύσει προς ενίσχυση της Άγκυρας κανένα τμήμα της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, στον αέρα ή στο έδαφος. “Συνεργαζόμαστε για να δούμε τι μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ζητώντας από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν τους πυραύλους Patriot, η Τουρκία ζητεί ουσιαστικά αμερικανικές στρατιωτικές μπότες στο έδαφος εν μέσω σύγκρουσης. Πρόκειται για μεγάλη εξυπηρέτηση εν μέσω ενός προεκλογικού κύκλου στις ΗΠΑ, στον οποίο ο Τραμπ ήδη διαφημίζει ως επιτυχία του τη μείωση του αμερικανικού στρατιωτικού “αποτυπώματος” στη Συρία. Οι ισχυρισμοί του προέδρου μπορεί να μην υποστηρίζονται από τα στατιστικά στοιχεία, βρίσκουν ωστόσο απήχηση στην εκλογική του βάση.

 για τη συνέχεια Capital

σχετικά άρθρα