REAL TIME |

Weather Icon

Bloomberg : Ο Πούτιν αρχίζει να ανακαλύπτει τι σημαίνει να είναι κανείς φίλος του Ερντογάν

Bloomberg : Ο Πούτιν αρχίζει να ανακαλύπτει τι σημαίνει να είναι κανείς φίλος του Ερντογάν

Του Bobby Ghosh

Πούτιν, Ερντογάν και τι σημαίνει να είναι κανείς φίλος του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας: Οι ένοικοι του Κρεμλίνου δεν έχουν άδικο να θεωρούν ότι στην Ουάσινγκτον ακούγονται κάποια πνιχτά γέλια για την περίπτωσή τους. Κι αυτό γιατί οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν μπορούν παρά να νιώθουν μια κάποιου είδους χαιρεκακία όταν παρακολουθούν τους ομολόγους τους στη Μόσχα να παλεύουν με ένα πάρα πολύ οικείο για το Πεντάγωνο και γενικά για το κατεστημένο της Ουάσινγκτον ζήτημα: πώς λύνει κανείς ένα πρόβλημα όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Οι πιο φιλοσοφικά σκεπτόμενοι Ρώσοι αξιωματούχοι ίσως να παραδέχονταν ότι αυτή η αντιστροφή ρόλων έχει και ένα στοιχείο δικαιοσύνης: εδώ και αρκετά χρόνια ήταν οι ίδιοι που κρυφογελούσαν παρακολουθώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να διαρρηγνύει τους δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας “πολεμική” ρητορική και προκλητική συμπεριφορά έναντι συμμάχων των Αμερικανών, από τους Κούρδους στη Συρία και το Ισραήλ έως την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα κέρδη της Μόσχας από τη ρήξη Δύσης – Ερντογάν

Οι Ρώσοι κέρδισαν όλη αυτή την περίοδο κάτι περισσότερο από την διατάραξη των σχέσεων του Ερντογάν με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να αποδυναμώσει τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) και να εξασφαλίσει επικερδείς επιχειρηματικές συμφωνίες με την Τουρκία, από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού έως αγωγούς φυσικού αερίου.

Προκειμένου να διατηρήσει το καθεστώς του ως του νέου καλύτερου φίλου του Ερντογάν, ο Πούτιν ανέχθηκε τις περιφερειακές και διεθνείς φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη. Ακολουθώντας το παράδειγμα δύο Αμερικανών προέδρων, των Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν έκανε ότι δεν άκουγε στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά συμμάχων της Ρωσίας όπως ο Σύρος δικτάτορας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Λίβυος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει “καταπιεί τη γλώσσα του” ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενέργειες του Ερντογάν ακυρώνουν ή τουλάχιστον κάνουν ιδιαίτερα περίπλοκη την εκπλήρωση των ίδιων των φιλοδοξιών και στόχων της Ρωσίας. Μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία “τελείωσε” κάθε ελπίδα της Μόσχας ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να ανακτήσει στρατιωτικά τον έλεγχο του συνόλου του εδάφους της Συρίας. Τούρκοι στρατιώτες και μισθοφόροι στέκονται πλέον  εμπόδιο στον δρόμο του Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή, ακριβώς όπως ο Ερντογάν έχει αψηφήσει την Ουάσινγκτον, αγκαλιάζοντας εκείνους που φωνάζουν συνθήματα όπως “Θάνατος στην Αμερική” – είτε πρόκειται για το καθεστώς του Ιράν είτε για την ηγεσία της παλαιστινιακής Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε ακριβώς το ίδιο και έναντι της Μόσχας, με το σύνθημα “Slava, Ukraine”  κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο χαιρετισμός “Δόξα στην Ουκρανία” έχει γίνει σύνθημα αντίστασης στη ρωσική ηγεμονία από την προσάρτηση, το 2014, της Κριμαίας από το καθεστώς Πούτιν. Η Μόσχα και όσοι απηχούν τις θέσεις της ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ναζιστικό σύνθημα.

Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν τώρα, όπως είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι, ότι με τον Ερντογάν τα πράγματα πάντα καταλήγουν σε κρίσεις οι οποίες συνοδεύονται από απειλές για τερματισμό συμμαχιών.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube