REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 2 Φεβρουαρίου 2020

Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας

Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας

«Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» είναι ο τίτλος έκθεσης φωτογραφίας που θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου 2020. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, και ώρα 19.00.

Σε 120 φωτογραφίες αποτυπώνεται η δραστήρια συμμετοχή του αρμενικού στοιχείου στη συγκρότηση της προσφυγικής Κοκκινιάς, ως δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας δίπλα στους Έλληνες Μικρασιάτες. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει το έργο προσφύγων Αρμενίων φωτογράφων πρώτης και δεύτερης γενιάς, που έδρασαν από την ανάδυση της πόλης, στα τέλη του 1922, έως το 1960.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στους Διλδιλιάν, οικογένεια φωτογράφων με καταγωγή από την περιοχή της Μερζιφούντας και με μακρά επιτυχή δραστηριότητα στη βορειοανατολική Ανατολία. Στην έκθεση παρουσιάζεται το εντυπωσιακό σε ποιότητα, εύρος και όγκο φωτογραφικό έργο της ελληνικής περιόδου των Διλδιλιάν, που είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Μεγάλης αξίας ντοκουμέντο στο σύνολο του έργου αυτού αποτελεί η φωτογραφική αποτύπωση του καταυλισμού της Κοκκινιάς, από τις προσφυγικές σκηνές των πρώτων εβδομάδων μέχρι την ανάδυση του συνοικισμού με τις πρώτες μόνιμες κατασκευές. Η έκθεση των φωτογραφιών των Διλδιλιάν έγινε δυνατή χάρη στην ευγενική παραχώρηση από τον Άρμεν Μαρσουμπιάν, απόγονο της οικογένειας, του δικαιώματος χρήσης των ψηφιακών φωτογραφικών αρχείων της ελληνικής περιόδου. Είναι η πρώτη φορά που μέρος του πλουσιότατου Αρχείου εκτίθεται στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον Πωλ Φαρατζιάν, τον καλλιτέχνη φωτογράφο της πόλης. Παράλληλα με την επαγγελματική πορεία του και την ανανεωτική συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξε ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Φωτογράφων Πειραιά, ο Φαρατζιάν στράφηκε στην ελεύθερη δημιουργία, ερευνώντας την έντονη αντίθεση φωτός-σκιάς και τις εικαστικές δυνατότητες του πορτρέτου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επιμελήθηκε το φωτισμό σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, με σπουδαιότερη τη συνεργασία του στο Πικρό Ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου. Ο κινηματογράφος καθόρισε την ώριμη φωτογραφική δημιουργία του, με την οποία συμμετείχε σε διεθνείς φωτογραφικές εκθέσεις. Στην έκθεση εκπροσωπούνται ακόμη, μεταξύ άλλων, οι φωτογράφοι Αγκόπ Δαλιάν, Γκάρο Ντουμανιάν, Πενιμιάν, Αντρανίκ Τεμπερίκογλου και Σέρκο Ντουμανιάν.

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας», Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη, Νίκαια. Τηλ.: 210 4913588, e-mail: [email protected], δικτυακός τόπος: pinakothiki-nikaiarentis.gr/

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 10.00-14.00, Τετάρτη: 17.00-20.00.

ΠΗΓΗ: archaiologia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube